”Vi vill göra död och sorg mindre tabubelagt”

FUNKISFÖRÄLDRAR SOM GÅR EGNA VÄGAR
När samhällets stöd till funkisfamiljer brister tänker allt fler föräldrar utanför boxen. Här är en handfull föräldrar som tagit saken i egna händer och skapat opinion, forum och verktyg för att göra vardagen lite bättre för familjer i liknande situation.
Läs Anna Pellas intervjuserie med funkisföräldrar:
1. Emma och Erika möttes på TikTok: Vi vill förändra samhällets bemötande
2. Emelie och Alexandra poddar om sorg: Vi vill göra död och sorg mindre tabubelagt
3. Malin uppfann en app: Jag måste kunna falla utan att allt kring Tuva faller
4. Anna samlar familjer på Instagram: Jag vill vara en länk mellan familjer
5. Jeanette har skapat en funkisflagga: Jag vill samla hela rörelsen under en symbol
6. Monica bildar opinion: Jag tycker om att sätta ord på saker

Emelie och Alexandra poddar om sorg

Emelie Revelj och Alexandra Brandin träffades i slutet av sommaren 2018 på Lilla Erstagårdens barn- och ungdomshospice i Nacka utanför Stockholm.

Med varsitt svårt sjukt barn, Ture som diagnosticerats med Krabbes sjukdom, och Sally som drabbats av svår syrebrist vid förlossningen, berättar Emelie att deras första samtal handlade om valet mellan kremering eller jordfästning.

– Det var både skönt och hemskt, vi förstod varandra och kunde prata om allt på en gång. Det satte ribban för vår kommande vänrelation.

Hon minns att de båda sökte efter och tidigt enades om att det var svårt att hitta berättelser om andra som varit med om liknande upplevelser.

– Vi hittade ett och annat poddavsnitt, men inte mer.

Senare samma år dog båda deras barn, först Sally och sedan Ture.

Emelie och Ture
Emelie och Ture.

Började podda

Efter en tid hörde Alexandra av sig till Emelie och frågade om de skulle starta en egen podcast om sorg och förlust för att fylla det tomrum som de båda känt kring att få höra om andras erfarenheter, men också för att sprida gemenskap, kunskap och förståelse kring sorg och död.

– Vi fick låna ett konferensrum på mitt jobb på kvällstid och skaffade nödvändig utrustning. Det känns viktigt att göra något för Ture och Sally. Vi vill att folk ska minnas dem, prata om dem. Vi vill även att alla andra som vill berätta om sina sorger och förluster ska få chans att göra det. Allas historier ska få bli hörda.

Podcast

Sedan 2019 har det blivit över 80 avsnitt av ”Utan dig”, som podcasten heter. I de flesta avsnitt gästas de av andra drabbade som får dela med sig av sina personliga berättelser och erfarenheter, medan några avsnitt är intervjuer med personer som möter död och sorg i sin yrkesroll.

För något år sedan startade de också ett företag med samma namn ihop. Förutom poddandet har det blivit en del föreläsningar och förra året hjälpte de till att arrangera Sveriges första sorgkonferens tillsammans med änglamamman Leah Persson.

– Vi vill göra mer men tiden räcker inte just nu. Drömmen är att kunna jobba med detta på heltid. Men både Ture och Sally har fått syskon under de här åren och så har vi båda kämpat med att komma till baka till vardagslivet och arbetslivet, med allt vad det innebär efter att ha förlorat ett barn. Men vi är väldigt stolta över det vi gjort hittills och får fin feedback från andra drabbade, vårdpersonal och omgivning.

Alexandra och Sally
Alexandra och Sally.

”Äg din sorg”

De har också myntat hashtagen #Ägdinsorg för att slå hål på föreställningar om hur sorg ser ut.

– Vi vill skapa mer förståelse och kunskap och befästa att det inte finns något rätt eller fel i hur man hanterar sin sorg. Det saknas mycket stöd för personer som drabbas av sorg och förlust, och det finns alldeles för mycket okunskap och rädsla i samhället. Vi vill göra död och sorg mindre tabubelagt.

Emelie säger att deras arbete med Utan dig är att ”göra något vettigt av allt elände”.

– Jag tror att det är en slags egen bearbetning, både för oss och för dem som berättar i podden. Både Ture och Sally är oerhört saknade och älskade och vi fantiserar ofta tillsammans om hur dom hade varit och vad dom skulle ha tyckt om.

Här finns Emelie och Alexandra

Hemsida: www.utandig.se

Länkar till podden:
Spotify
Podcaster-appen

Länk till Instagram