”Jag vill samla hela rörelsen under en symbol”

FUNKISFÖRÄLDRAR SOM GÅR EGNA VÄGAR
När samhällets stöd till funkisfamiljer brister tänker allt fler föräldrar utanför boxen. Här är en handfull föräldrar som tagit saken i egna händer och skapat opinion, forum och verktyg för att göra vardagen lite bättre för familjer i liknande situation.
Läs Anna Pellas intervjuserie med funkisföräldrar:
1. Emma och Erika möttes på TikTok: Vi vill förändra samhällets bemötande
2. Emelie och Alexandra poddar om sorg: Vi vill göra död och sorg mindre tabubelagt
3. Malin uppfann en app: Jag måste kunna falla utan att allt kring Tuva faller
4. Anna samlar familjer på Instagram: Jag vill vara en länk mellan familjer
5. Jeanette har skapat en funkisflagga: Jag vill samla hela rörelsen under en symbol
6. Monica bildar opinion: Jag tycker om att sätta ord på saker

Jeanette har skapat en funkisflagga

Det är snart 40 år sedan Jeanette Fridh blev mamma till André. När han var i sexårsåldern hittade hon en lapp på habiliteringen med ett telefonnummer till en epilepsiförening. Det blev starten på hennes väg in i ett engagemang utöver sin egens sons rättigheter.

– Ju mer medveten jag blev om samhällets brister, desto mer kände jag att jag ville göra skillnad och påverka.

Vill skapa sammanhållning

Hon märkte tidigt att funkisvärlden bestod av olika öar, där alla föreningar kämpade för sin lilla del. När André gick i gymnasiet skapade hon därför ett nätverk med namnet ”Efter studenten” och bjöd in olika verksamheter för att diskutera hur hennes och andra barn skulle klara sig framåt i livet.

– Jag saknade en strategi bland myndigheter och verksamheter. Jag saknade sammanhållning.

Så småningom hittade hon till Riksförbundet FUB och har nu varit ordförande för lokalföreningen i Malmö i 12 år på sin fritid. För några år sedan fick hon chansen att starta eget och bestämde sig då för att ägna sig åt sin hjärtefråga på heltid. Förutom att erbjuda föreläsningar om funktionsrätt tog hon ut alla sina sparpengar och började göra verklighet av en idé hon haft i många år – att skapa en funkisflagga.

– Jag ville ta fram en symbol att samla hela rörelsen kring och det kändes viktigt att låta processen ta tid. Detaljerna på flaggan är väl genomtänkta och min förhoppning är att alla ska känna att det är deras flagga.

Flaggan har fått namnet Precious, alltså värdefull, och Jeanettes förhoppning är att den ska ge kraft och få den som håller den att känna sig värdefull.

Privata bilder på Jeanette och André.
Jeanette och André.

Börjar se förändring

Hennes ledord har alltid varit samverkan, och hon tycker att det äntligen börjar lossna inom rörelsen. De senaste åren har hon sett allt mer samverkan i debattartiklar och evenemang. Hon tror och hoppas att hennes flagga ska kunna bidra till ännu mer av detta, och precis just det skedde den 3 december 2022, då en manifestation hölls av flera organisationer i Malmö.

– Även om varje organisation inom funkisrörelsen har sin egen identitet och varumärke så behövs ett gemensamt komplement, som alla kan samlas kring. Som ger kraft, gemenskap och styrka.

Inspirerad av Pride drömmer hon om en nationell festivalvecka eller parad och så småningom internationell spridning av flaggan.

Just nu samlar hon in namnunderskrifter till ett förslag om att bland annat införa en oberoende LSS-inspektion, göra FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning till lag samt tillsätta en funktionsrättsminister. Senare i vår hoppas hon kunna resa till Stockholm och lämna över namnlistan och en funkisflagga till ansvarig minister.

Länkar

Funkisflaggan på Instagram
@funkisflaggan_precious

Namninsamlingen