Volvo öppnar dörren för Turnout-anpassning

Volvo ger Autoadapt tillstånd att montera vridplattan Turnout. ”Det här är ett genombrott, hade vi ställt den här frågan till Volvo för ett eller två år sedan hade det blivit nej, nej, nej”, säger Peter Wahlsten, vice vd på Autoadapt.

FotoVolvo har gett det svenska bilanpassningsbolaget Autoadapt tillstånd att modifiera sidokrockskyddet för att kunna installera vridplattan Turnout, som idag hjälper tiotusentals personer med funktionsnedsättning runt om i världen att lättare komma in och ur bilen.

Föräldrakraft skrev tidigare i år att Volvo saknade ett formellt samarbete med något anpassningsbolag, till skillnad från till exempel Fiat, Toyota och Renault. Volvo har tidigare haft ett samarbete med Autoadapt för att utveckla produkter, ett samarbete som lades ned för några år sedan.
Men nu har alltså något hänt.
– Ja, det stämmer, men vi ska inte utveckla någonting tillsamman. Det var Autoadapt som kontaktade oss och vi tillåter nu att de gör modifieringar i sidokrockskyddet för att kunna montera en vridplatta, säger Maria Bohlin, presschef på Volvo Personvagnar.

På Autoadapt tycker man sig se en allt mer öppen attityd från Volvos sida.
– Nu måste man nog vara mer öppen och vidsynt, eftersom det är tvärstopp på bilmarknaden. Det går inte längre att säga nej per automatik, säger Peter Wahlsten, vice vd på Autoadapt.

Autoadapt och Volvo har tillsammans kunnat konstatera att en kapning av den så kallade SIPS-foten, en del av sidokrockskyddet, enligt Autoadapts arbets- och kontrollinstruktioner för att installera en Turnout inte påverkar bilens säkerhet.
 

Hädanefter kommer Volvo Personvagnar att utfärda fordonsbundna intyg utifrån chassinummer för samtliga Turnoutinstallationer som genomförs utav Autoadapts auktoriserade europeiska återförsäljarnät.

Läs även:
Volvo missar marknad för anpassade bilar