Webbsajterna som kan rädda skolarbetet

Hur ska vi föräldrar göra så att barnen inte ålar sig av plågor för alla ”måsten” efter skolan? Webbsajter som hjälper till med läxläsningen kan göra tillvaron lite enklare.Vi bad ett urval av våra läsare om tips på bra läxhjälp-sajter. Här är resultatet.

Har DU fler tips på webbsajter som kan vara till stöd i skolarbetet? Mejla till oss och berätta. Vi kommer att uppdatera och komplettera informationen löpande. Så hör av dig med läxhjälp-tips till annette.wallenius@faktapress.se

www.allemansdata.se
Allemansdata säljer ett 15-tal datorprogram, exempelvis Dags för ord (som kommer i mars), Räkna med procent och Sveriges landskap. Företaget vänder sig främst till förskola, grundskola och särskola. För barn med särskilda behov lägger de in kontaktstyrning och möjlighet att anpassa programmen med olika inställningar. Tvyärr har Allemansdata bara program för PC.

www.annalindhbiblioteket.se
Utrikespolitiska institutets bibliotek (fyller behov av ett brett utrikespolitiskt bibliotek för allmänheten). På sidan finns databaser, internetsökning, uppsatser, länkar etcetera. En hel del är med inloggning och vänder sig till skolor men det finns även mycket information till allmänheten.

www.burkar.nu
Länkarna är sorterade ämnesvis, och nås genom att klicka på startsidans olika burkar, flaskor och lådor. I varje ”burk” finns länkar till lämpliga sidor att arbeta med i skolan eller på fritiden. Samtliga ämnen finns här plus lite länkar för vuxna. Sidan är gjord av Anna Kalla som är IT-pedagog. Tanken var från början att burkarna skulle bli ett komplement till Skolverkets länkskafferiet främst för de yngre eleverna. År 2008 fick Anna lärarstipendiet Guldäpplet för sitt arbete med Annas burkar.

http://dblex.com/
här finns korsordslexikon, rimlexikon och synonymlexikon. Bra att ha i olika sammanhang.

www.elevdata.se
Här finns mängder av program att köpa, exempelvis Mulle Meck, Lek och Lär/andra klass (med flera klasser), Fem myror är fler än fyra elefanter, Färg och form. De har jobbat länge i skolvärlden men man kan även köpa som privatperson. Det finns program med talsynteser, CD-Ord och Infovox desktop. Dessa är bara för PC.

http://faktabanken.nu/
Jättetrevlig sida med mängder av information, mycket av det kring specialintressen som rymdstationer, solsystemet, vädersatellitbilder, elektronik, robotar, gradbeteckningar, tågsignaler etcetera. Även smått och gott om romerska siffror, motståndsfärgkod, måttenheter, batterier etc finns. Frågor och svar kring naturvetenskap, juridik och teknik. Sajten görs av Mats Wiklund som arbetar vid Stockholms Universitet.

www.faktoider.nu
Faktoid är en uppgift som ser ut som ett faktum men som inte är det; en känd men sällan ifrågasatt osanning, halvsanning eller missuppfattning. Stora mängder av intressanta länkar till olika faktoider, bra som kuriosa och uppslagsbok.

www.fritext.se
Har mängder av olika ämnen, matte, NO, SO, svenska, estetiska ämnen, etcetera. Inte så mycket kring varje ämne.  Verkar uppdateras regelbundet. Sajten görs på ideell basis av Staffan Castegren.

www.funkaportalen.se
En bra sajt med resultat av olika undersökningar, krönikor, test av spel och vilka som fungerar för vilka funktionshinder etcetera. Är en grundläggande bra infomationsbank.

www.gamesforthebrain.com/swedish
Spel som tränar hjärnan. Memory, gissa flagga, andra minneslekar, pussel, kinaschack, patiens etcetera. Bra spel som är enkla att komma igång med. Spelen finns på 31 olika språk.

http://glosor.eu
www.glosboken.se
Två sajter som liknar varandra och är gratis. Man kan skapa övningar, hämta färdiga, öva på glosor och skriva ut gloslistor. Dessutom på många olika språk.
På glosor.eu kan man även skapa ett elevlogin där man som lärare/förälder, kan styra det som eleverna ska öva på.

www.goodies.nu/barn/laxor.htm
På första sidan kan man få en del tips om just läxläsning. Sen finns det länkar till allehanda saker. Pyssel, målarblad, högtider, sagor, frågesporter, aktiviteter, lekar etcetera.

www.hargdata.se
Här finns datorprogram med skrivstöd. Här finns också ett program som används för att skapa egna böcker, nyhetsblad och scheman etcetera. Programmen är endast för PC.

www.karlstadmodellen.se
Finns mycket information, boktips, publikationer, information om studiecirklar, historik etcetera. Karlstadmodellen är en modell för språkträning som utvecklats sedan slutet av 1970-talet under ledning av professor Iréne Johansson.

www.kenart.se
Kenart säljer bland annat Kan-serien och Sju nycklar. Programmen har flera språkstöd, till exempel avläsning med eller utan ljud, stödtecken på teckenspråk, bokstavering och prosodi och riktar sig till barn och elever i förskolan, särskolan, träningsskolan och grundskolan.

www.kluras.se
Kluras.se är en samlingsplats för kluriga spel, tankenötter, gåtor, url-rebusar, idiottest, klurimeér och escape the room-spel. Många roliga spel som inte är barnförbjudna eller läskiga.

www.kulmatematik.com
Kulmatematik har sedan 1994 bedrivit ett förändringsarbete i matematik. Här finns några olika materialpaket att köpa, bland annat Sphinxar, Pyramidpussel, Poly-plug  Matte-göm-mor och Geofix. Här finns även en del böcker i ämnet. Ägarna arbetar som lärare.

http://kb.3ddata.se/search.asp
Svenska Down-föreningens kunskapsbank. Med stöd av Svenska Arvsfonden och med ideella insatser utökas banken kontinuerligt. Här hittar man information om föräldraskap, språk och kommunikation, hjälpmedel, fritid och skola.

www.kunskapsstjarnan.se
Här kan man spela eller testa sig själv i geografi, natur och matematik. Även tangentbordsträning och några olika spel, såsom fem i rad, reversi och memory med flera. Geografiövningarna är mycket givande, som exempel kan nämnas de svenska landskapen.

http://lankskafferiet.skolverket.se/
Här finns många länkar vidare i olika ämnen, som ekonomi och näringsliv, EU, försvar, krigföring och vapen, internationella relationer, konsumentfrågor, muséer, radio- och tv-program. Även skola, utbildning och arbete finns, även med inriktning på elever i behov av extra stöd.
I Länkskafferiet finns korta beskrivningar av utvalda webbplatser som passar bra för skolarbete, främst för elever 10-15 år, men även för gymnasieelever. Lärare kan även hitta material för lektionsplanering på många av webbplatserna. Alla webbplatser är indelade i ämneskategorier och märkta med en symbol för passande ålder.

www.lattlast.se/?page=448
Här finns information och inspiration till lärare och andra som möter elever med behov av lättlästa och tillgängliga texter. Hitta allt från korta tips till uppslag för en hel serie av lektioner. Centrum för lättläst ligger bakom sajten.

www.lektion.se
Lektion.se kallar sig Sveriges största lärarsajt och är en mötesplats för lärare och andra som arbetar i skolan. Det går bra att bli medlem även som privatperson. Som medlem har man tillgång till forumet och medlemmarnas egna länktips. Grunden är en idébank, en databas där du snabbt och enkelt kan skicka in, söka och hämta lektionsmaterial.

www.lexia.nu
På hemsidan presenteras Lexia, ett datorprogram för dyslexi och afasi. Exempel visar några av de typiska träningsstegen när man arbetar med barn med läs- och skrivsvårigheter. Efter att ha gjort ett test kan skräddarsydda övningar skapas automatiskt. Man kan köpa privatlicens alter-nativt en eller flera licenser till skolan.

http://www4.liber.se/liber_espresso/e.htm
Liber espresso är ett webbaserat läromedel som täcker alla ämnen från förskola till och med årskurs 6. Det är indelat i tre nivåer. Innehållet är framtaget för att skapa aktivitet i klassrummet. Bland annat finns mängder av korta filmer och lärspel. Det finns också en nyhetsservice som tar upp sådant som visas i media, men på ett sätt som är anpassat till barnens nivå. Liber espresso är en tjänst som skolan abonnerar på.

www.masterdata.dyndns.org
Har kan du hitta information och ladda ner Glosis, freeware-programmet som förhör dig på glosor och fraser. Där finns andra gratisprogram. ”Totalkoll” är en tjänst till elever som klassvis vill ha en portal med kalender, chatt och bildgalleri. Kalendern fungerar på så vis att alla i klassen/familjen kan lägga in de uppgifter och prov som är på gång, något som sedan är synligt för alla andra i klassen/familjen, och på så vis bygger man upp en gemensam kalender.

www.mitt123.se
Säljer böcker, aktivitetspaket, kulramar etcetera. Här kan barnen även spela enkla matematikspel såsom bildlotto, räkna fiskar och pussel. Här finns också en del information om hur man kan väcka barnets intresse för matematik. Tillhör bokklubben Go’boken.

www.miv.eu
Syftet med hemsidan är att vara ett forum för information kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar hos barn och ungdomar. Det är Erik Wirkberg och Thorleif Tomtlund som båda jobbar på BUP på Akademiska sjukhuset i Uppsala som står bakom sajten.

www.mult.se
En toppenbra multiplikationstabell! Man kan tävla med sig själv och skriva in sina resultat eller välja att bara öva.

http://myacademy.se/
My Academy är ett företag som erbjuder läxläsning. Likaväl som du kan ha ett städföretag hemma kan du köpa in läxläsning som en avdragsgill hushållsnära tjänst. Barnpassning och läxhjälp för ungdomar till och med årskurs 9 räknas som hushållsnära tjänster, enligt My Academy.

www.ordboken.nu
Här finns massor av uppslagsböcker, information om ord, utländska ord, slag, medicinsk ordbok, synonymordbok etcetera. Även länkar till dopguiden, bibliska termer, biblisk ordbok, egyptiska gudar och så vidare.

Ovanåkers länksida
En mycket bra länksida. Här kan man hitta det mesta. Även en hel del material som är skolans eget.

www.raa.se/cms/fornsok/start.html
I Riksantikvarieämbetets Fornsök kan du söka information om äldre tiders gravplatser, boplatser och arbetsplatser. Här finns uppgifter om lämningar såväl på land som under vatten. Du hittar information om runstenar, hällristningar, gruvor, torp, avrättningsplatser, skeppsvrak och mycket annat. Tidsspannet är stort, från stenålder till 1900-tal.

www.redcross.se
Röda korset har läxhjälp på vissa orter. Under medlemssidor hittar ni alla orter där de har verksamhet. Ta kontakt och hör med dem om möjligheten till hjälp.

www.sarnat.se
Här finns väldigt många länkar. De flesta hör inte till läxläsning men leder till viktig information kring hjälpmedel, information om diagnoser och utredningar, kalender för särskolan, statistik, stipendier, vad är viktigt kring praktikplats, etcetera.

http://skola.serholt.com
Här finns mängder av material i ämnena svenska, matematik, engelska, SO/NO, etik och bild. Mycket pedagogiskt och bra upplagt. Det finns även en katalog att beställa gratis. Kanske kan man använda den som inspiration. Tänk på att moms tillkommer på priserna.

www2.skolor.pedc.se/mellanheden/lankar.htm
Det här är skolan Mellan-hedens länksida. Här finns mängder med länkar. Upplägget gör det svårt att sortera ut vad som är riktigt användbart. Men vet man vad man behöver så kan man hitta en hel del bra. Skolan har många egna länkar i listan.

www.skapligtenkelt.se
Även www.skapligtenkelt.se/matte
En sida med kreativa idéer för stora och små. Här får man tips på mattespel som kan användas i barngrupper eller hemma för att träna. Det finns även mängder av pyssel, recept på leror och recept på mat/godis och bilder på vad man kan göra. Trevlig sida.

www.skogssverige.se/skog/svenskatrad/
Oerhört intressant med bilder och beskrivningar på svenska träd. Även trädens  användningsområden, värdefulla egenskaper och svaga punkter.

www.skolverket.se/sb/d/673/a/2572
Här finns publikationer och bakgrundsinformation som kan vara av intresse, om än inget som direkt hör till läxläsning.

www.spela.se
Här finns jättemånga spel, varav vissa kan komma till användning vid läxträning.

www.spsm.se
Hos Specialpedagogiska skolmyndigheten finns mycket bra information. Här finns även listor över läromedel och möjlighet att beställa, även för privatpersoner.

http://studentbibliotek.se/
En resurs för studenter med all tänkbar information. Här hittar man uppsatser, inlämningsuppgifter, PM och mycket mer från varje student som valt att dela med sig av sina arbeten.

www.synonymer.se
Som namnet antyder används det som hjälp för att hitta synonymer.

www.rexnet.se/tairon1/
Ett lärspel. Man gör en resa och under resans gång får man uppgifter att lösa. Spelet handlar om Sydamerika och Arhuacosindianerna.

www.teacherondemand.se
En fantastisk sida med framföra allt mycket matte, en del svenska och data/IT. Teacher on Demand är ett skolutvecklingsprojekt i Falköpings kommuns regi. Den bygger på filmer som visar hur man löser olika tal, med prat till. Filmerna görs och laddas upp av lärarna själva.

www.trivia.se
Kunskapstävling på internet. Svara rätt på så många frågor som möjligt. Man måste vara medlem men det är gratis. Man kan bland annat skapa egna lag och göra egna frågesporter. Det finns drygt 40 olika ämnen.

www.ts.skane.se
Terra Scaniae berättar om människor som levt i Skåne. Till alla berättelser finns utförliga källredovisningar. Berättelserna skrivs av barn- och ungdomsförfattare. Allt görs i samarbete med ämnesexperter. Terra Scaniae är utformad som ett stöd för skolan.

http://tyda.se
Tyda.se är ett svensk-engelskt / engelsk-svenskt lexikon med över 1,5 miljoner uppslagsord. Som medlem kan man exempelvis spara sökhistorik, göra egna ordlistor, delta i diskussioner, översätta böjningsformer och tävla. Det är gratis men det finns även betaltjänster.

www.ungafakta.se
Flera tusen sidor med lärorikt och underhållande innehåll för barn och ungdomar, skolor, föräldrar, mor- och farföräldrar. Här finns tävlingar, spel, kunskapsbank, lättläst, mini-ämnen, vikingar, djur, tester etcetera.

www.unicef.se/for-skolan/unicefs-spel-om-barns-rattigheter
I stormens öga är UNICEFs spel om barns rättigheter och barnkonventionen. Syftet med spelet är att få barn intresserade av vilken roll rättigheter spelar i våra liv. Spelet riktar sig till lärarledda grupper om minst 12 elever i årskurs 4-7.

www.ursmart.se
Det här är en pilotversion av Utbildnings-radions webbaserade läxhjälp URsmart. De har valt att starta med ämnet matematik och området geometri. Filmerna berättar och förklarar på ett väldigt trevligt sätt olika delar inom geometri. Det finns grund, medel och fördjupningsnivåer. Man kan även göra tester inom de olika ämnena.

www.ur.se/Ung/Startsida
Här finns svenska, SO, sex/samlevnad, språk, matematik, teknik etcetera. Allt upplagt på ett beskrivande och annorlunda sätt. Sajten vänder sig till ungdomar i första hand. Där finns även en mängd länkar till olika spel och klurigheter.

www.ur.se/pedagog/Skolamnen
Utbildningsradion pedagog vänder sig främst till lärare med tips på produktioner som kan användas i undervisningen. Här finns flera ämnen som SO, svenska, språk, NO, historia, religion och geografi. Skolor som har avtal kan låna material från UR. Privatpersoner kan låna delar av materialet på närmaste bibliotek.

www.wartoft.nu/program
Här finns massor av gratisprogram och övningar inom språk, särskrivningar, minnesträning, matte med mera. Endast för PC. Mari-anne Wartoft AB står bakom sidan.

www.webbmagistern.se
Supertrevlig sida med massor av tester i olika ämnen. Geografi, vinklar, historia, naturvetenskap, samhällskunskap etcetera. Svenska och religion kommer senare.

www.webbmatte.se
Webbmatte.se är ett gratismaterial i matematik för åk 6-9, samt matematik A på gymnasiet. Materialet finns på åtta språk. Det verkar vara ett mycket omfattande material. Inga filmer men mycket förklaring kring olika typer av räkning och olika tal.

www.vetamer.se
VetaMer säljer pedagogiska dataprogram och håller kurser. De vänder sig till lärare och annan personal inom utbildning, habilitering och omsorgsverksamhet. Även privatpersoner är välkomna. Det finns material inom svenska, läs- och skriv-stöd, språk, matematik, trycka – hända och pedagogiska spel.

www.vetgirig.nu
Frågesport, allmänbildning, spel och tävlingar.

www.xtian.nu/flag
Här hittar man världens länders flaggor, nationalsånger, nationaldagar, lokal tid, översiktskartor etcetera. Några svenska landskapsflaggor finns också med. Självtest för att kolla sina flaggkunskaper och flaggpussel.

www.appelklyftig.com
Här hos förlaget Äppelklyftig kan man hitta enkla böcker och program. Drivs av Linda Sebek sedan 2003. Där finns även en hel del intressanta länkar.

Några engelskspråkiga sajter:

www.arcytech.org/java/clock/telling_time.html
Här lär man sig klockan på engelska. Bra och pedagogiskt.

www.britishcouncil.org/kids-stories.htm
På engelska. Här finns massor av texter, saker att lyssna på, sånger, enklare spel att skriva ut och öva på engelska ord (som djur, kläder, mat, kroppen, platser och sport).

www.ilike2learn.com/ilike2learn
Kartor till många olika länder, provinser, sjöar, hav i olika världsdelar. Tryck fram en karta och få frågor kring var exempelvis olika länder ligger. Ganska svårt men lärorikt.

www.sheppardsoftware.com
Spel, information, pussel på olika nivåer. Allt på engelska.

http://thesaurus.reference.com
Här finns pussel och korsord, synonymordbok och grammatik. Allt på engelska.

www.wave.net/upg/immigration/flags.html
Här finns alla flaggor plus olika delstater symboler, dock inga svenska landskapsflaggor. Intressant men lite rörigt. Allt på engelska.