Yoga ett steg längre
”Den yogaform som jag använder mig av i yogan för personer med funktionsnedsätting är IMY yoga, som härstammar från Kundaliniyogan. Yogan är ett utpräglat terapeutiskt system som kan användas såväl enskilt som för rehabilitering för grupper. Vid olika former av symtom som sömnstörningar, Parkinson och migrän.
Alla övningar utförs lugnt och inkännande med utgångspunkt från utövarens egen förmåga. Vi har tagit yoga ett steg längre och anpassat den för personer som är rullstolsburna. Varje person har sina möjligheter och vi anpassar därför yogaövningarna att passa varje person. Grunden är alltid densamma och andningen är det första och största, och allt utgår från andning genom näsan med munnen stängd.”
Ingrid Wikström
HÄR FÖLJER NÅGRA EXEMPEL PÅ ÖVNINGAR
Börja alltid ditt yogapass med att rikta uppmärksamheten inåt dig själv. Slut dina ögon och andas in och ut genom näsan. Lägg ut händerna på knäna med handflatan mot himlen och för ihop tumme mot pekfinger. Skapa en så aktiv sittställning du kan, med så rak rygg som möjlig. Dra in hakan en aning mot bröstkorgen och andas lugnt och metodiskt i cirka två minuter. Känn efter hur det känns i din kropp.
Ingrid Wikströms erfarenhet är att såväl den som, exempelvis, är rullstolsburen som den personliga assistenten får ut effekt av yogan.
1. Eld-andning
Andning är grundläggande.
Gör så här: Sträck upp armarna så högt du klarar över huvudet. Korta, snabba andetag i 2–3 minuter, ut och in genom näsan. Använd mage och lungor vid andningen, små lätta rörelser. Blunda gärna så att du får kontroll på din andning.
2. Ryggflex
Denna övning är en av de mest grundläggande i medicinsk yoga. Den mjukar upp och ökar genomblödningen i ryggmuskulaturen, den stretchar andningsmuskulaturen och den stimulerar flödet i lymfkärlen längs ryggraden.
Gör så här: Sitt rak i ryggen, med händerna på knäskålarna. Andas in och flexa ryggraden och bröstkorgen framåt. Andas ut och flexa ryggraden bakåt. Hakan och huvudet ska hållas stabila. 3–5 minuter.
3. Ryggvridning
Gör så här: Lägg händerna på axlarna med fingrarna framåt och tummarna bakåt. Du kan också lägga armarna i kors över bröstkorgen. Andas in och böj överkroppen till vänster, i riktning ned mot golvet. Samtidigt strävar höger armbåge upp mot himlen. Andas ut samtidigt som du böjer dig ner mot höger, med vänster armbåge mot himlen. 1–3 minuter.
4. Nackrullning
Denna övning ger kroppen en bra avkoppling och kan gärna användas om du har svårt
att komma till ro.
Gör så här:
Slappna av i käkarna, låt hakan sjunka ned mot bröstet. Rita försiktigt en långsam cirkel framför dig i luften, mjukt och kontrollerat.
Det får inte göra ont i nacken.
Ett varv ska ta 10–12 sekun-
der.
Fortsätt ca 15 varv och
byt sedan åt andra hållet, på
samma sätt.
5. Vila
Efter passet är det viktigt med vila, sittande eller liggande, under 3–5 minuter.
6. Gongmeditation
Efter detta använder jag mig av gong-meditation. Det är ljud som ger vibrationer och skapar ett lugn och en harmoni. Tid 5–15 minuter.