Zooma den som Henrik
Hjulen blänker till och lite lera slungas upp av rivstarten. I en blinkning är zoomen tiotals meter bort och syns knappt i det bländande solskenet. Bara silhuetten av en racerförare kan anas.
Lunchrasten är i full gång när vi anländer till Tortunaskolan en bit utanför Västerås. Från fotbollsplanen hörs glada rop. Om det hade funnits en mittcirkel utritad skulle det ha varit positionen för 12-årige Henrik från Mycklinge. Han är en av de allra första i landet att använda ZoomUphill 1.0, en terränggående och eldriven fyrhjuling.
– Nu kan jag hänga med på skogspromenader med klassen mycket bättre. När jag använde permobilen fick jag gå sist tillsammans med assistenten, säger Henrik.
Kenneth Olstad har varit Henriks assistent i skolan sedan första klass. Han ser många fördelar med zoomen.
– Henrik kan vara med överallt nu eftersom zoomen är så snabb. På rasterna är eleverna utspridda på många olika platser, barnen springer ju hit och dit och nu kan Henrik haka på. Permon körde fast i leran direkt. Förra veckan åkte klassen på friluftsdag till Björnön och då kunde Henrik vara med och pimpla trots att det var snö och kuperat. Han kunde köra helt själv och åka vart han ville, säger Kenneth Olstad.
Även Lisa Howell-Rudstam, som är klasslärare för klass 5-6 B, ser att Henrik nu kan vara med på helt andra villkor. Hon framhåller att det viktiga är hur han själv upplever det.
Hon är imponerad över att Henrik manövrerar zoomen så bra.
– Den går ju faktiskt väldigt snabbt och det skulle vara lätt att råka köra in i någon, säger Lisa Howell-Rudstam.
Henrik replikerar kvickt att hastigheten går att ställa in, om man vill kan man strypa hastigheten eller öka på den om man vill vara med i tävlingar. För att hålla sig inom lagens riktlinjer är det dock 20 kilometer i timmen som gäller. ZoomUphill klassas som en cykel och om man ska köra på trottoaren får man hålla gångfart. I dagsläget klarar den att köra upp- eller nedför två trappsteg. I framtiden ska zoomen klara hela trappor.
Zoomen, som är en lokal Västerås-uppfinning, ger med andra ord Henrik en stor rörelsefrihet och öppnar upp för helt nya möjligheter. Till exempel har han precis anmält sig till en domarutbildning.
– Jag vill bli utomhusdomare så småningom, säger Henrik glatt.
Nu ansluter även Henriks mamma Vicki Skure-Eriksson som kommit för att hämta Henriks yngre syskon. Hon vinklar upp solglasögonen och ler.
– Visst är den tuff, zoomen!
Hon berättar att en av upphovsmännen bakom produkten, Mikael Lövstrand, har jobbat inom försvaret och konstruerat robotar som kan gå på månen. När hans sambo fick MS uppstod behovet av ett tystgående fordon så att de båda kunde vara ute i skogen ihop. Och på den vägen är det.
Förra året besökte kungaparet Robotdalen, där företaget har sitt kontor. Zoomen lovordades och Henrik, som också var med, fick skaka hand med kungen. I dagarna går den första leveransen till Italien.
– De som uppfunnit den, Mikael Lövstrand och Karri Zanderléhn, ställer verkligen upp och ser till att allt funkar. I dagsläget är det ju så att man själv måste känna till vilka hjälpmedel som finns, annars är det ingen annan som upplyser en, säger Vicki Skure-Eriksson.
Henrik åker iväg en bit in på fotbollsplanen, stannar till och gör high five till ett par killar.
Vicki Skure-Eriksson beskriver stämningen mellan eleverna som väldigt goda. Hon är nöjd med Tortunaskolan vars klasser aldrig överstiger 20 barn.
– De har en jättebra rektor här och då blir det ju bra personal också. Speciallärarna är fantastiska och mycket kompetenta när det gäller Henriks funktionsnedsättning.
Henrik har förutom en cp-skada även en hjärnsynskada som ger perceptionsproblem. Bland annat innebär det svårigheter att bedöma avstånd i hög fart. Men Vicki Skure-Eriksson menar att zoomen gör att Henrik tränar upp avståndsbedömningen och numera är han riktigt exakt.
– Henrik ”läser av “ mycket med ögonen. Avståndsbedömningen tränas ju med zoomen när han får upp farten. Det är jättebra. Det fungerar på samma sätt som när barn lär sig att springa, då tränar de samtidigt upp perceptionen. Sedan spelar zoomen en viktig roll på så vis att Henrik nu kan smutsa ner sig som alla andra barn i hans ålder.
Zoomen tar Henrik med på skolbussen på måndagsmorgnarna och sedan tar han med den hem över helgen.
– Den behöver bara tre timmars laddning för att klara hela veckan, säger Vicki Skure-Eriksson.
Under året har skolan förstärkts med ny teknik. Fem stycken smartboards och 20 iPads. Henrik har en dator förskriven som hjälpmedel för skoluppgifter och en iPad med flera bra appar.
– Wordfeud funkar jättebra som matteträning och ordförståelse, säger Vicki Skure-Eriksson.
Familjen driver ett jordbruk med grisar och växtodling och har tio anställda. Till påsk tar de ledigt och åker till Trysil men zoomen får tyvärr inte plats då.
– Ett minus är att man måste ha en lite större bil än vad vi har i nuläget för att rymma zoomen och all packning. Men zoomen är i alla fall nättare än en permo, säger Vicki Skure-Eriksson.
Enligt produktspecifikationen går zoomen in i en Volvo V70 eller Passat Variant.
Familjen kom förra året i kontakt med Mikael Lövstrand och Karri Zanderléhn genom RBU och fick på så vis möjlighet att testa zoomen.
– Nu kan vi plocka svamp ihop och gå ut med hunden. Zoomen funkar att köra både i snö och när det regnar. RBU hade familjedag på Kolmården för en tid sedan, och då var det också jättebra med zoomen eftersom det är så kuperat där, säger Vicki Skure-Eriksson.