Blanda inte ihop funktionshinderomsorg och LSS med äldreomsorg! | HejaOlika

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Blanda inte ihop funktionshinderomsorg och LSS med äldreomsorg!

Blogginlägg

Vilken 30-åring vill i sina behov och sin livsföring bli jämförd med sina mor- och farföräldrar?

Ansvariga i kommuner måste sluta att blanda ihop funktionshinderomsorg med äldreomsorg. Det är stora skillnader i omsorg och mycket stora skillnader i tidsperspektiv.

I de flesta stora kommuner har man en gemensam vård och omsorgsnämnd med tillhörande förvaltningsorganisation. I de mindre kommunerna är allt samlat i en socialnämnd med tillhörande förvaltning. I en vård- och omsorgsnämnd ingår nästan alltid äldreomsorg och funktionshinderomsorg.

Eftersom äldreomsorgen är så mycket större än funktionshinderomsorgen så försvinner den senare i omsorgen om våra äldre kommuninnevånare. Ansvariga i kommunen ser inte skillnaden.

Det gemensamma, förutom ordet ”omsorg”, är att kommunerna alltför ofta sköter både gruppboende och äldreboende bristfälligt, som vi får läsa och höra om i media. Men där stannar likheten!

Om vi bara fokuserar på särskilt boende så finns det drygt 80 000 sådana för äldre och drygt det dubbla med hemtjänst i eget boende. Det ska jämföras med knappt 28 000 med särskilt boende enligt LSS för vuxna där merparten är mellan 22 till 64 år. En äldre person kommer till äldreboende först när hen är för dålig för att klara sig själv hemma med hemtjänst, det vill säga oftast något år i slutet av ett annars normalt liv. Just nu sker det vid runt 86 års ålder. ”Genomloppstiden”, det vill säga hur länge den äldre bor på särskilt boende, är inte ens 1 år!

Eftersom äldreomsorgen är så mycket större än funktionshinderomsorgen så försvinner den senare i omsorgen om våra äldre kommuninnevånare. Ansvariga i kommunen ser inte skillnaden.

En funktionshindrad som tillhör LSS-gruppen hamnar ofta på ett gruppboende redan vid sin första flytt hemifrån, det vill säga vid cirka 23 års ålder. Sedan bor hen där hela sitt liv.

Personalen på äldreboende är oftast undersköterskor och man har tillgång till både sjuksköterska och läkare. Ett äldreboende har oftast många boende och är således en institution.

Personalen på en gruppbostad behöver oftast inte vara sjukvårdsutbildad utan ska ha annan för de boende lämplig utbildning om funktionsnedsättningar. Gruppboende får inte vara en institution utan ska bara ha 3-6 boende.

För oss ”allmänheten” är det självklart att behoven på LSS-boende skiljer sig mycket från äldreomsorg, unga vuxna i stället för 86+. Det verkar dock tyvärr inte alltid vara lika självklart för ansvariga i kommunerna.

Just nu får många LSS-personer avslag på särskilt boende för att de inte har tillräckliga behov – för att de är för friska?! Observera då att de som tillhör LSS sällan är sjuka, utan har funktionsnedsättningar som kvalificerar dem för LSS.

Vilken 30-åring vill i sina behov och sin livsföring bli jämförd med sina mor- och farföräldrar? Det är ju precis det vi gör när vi buntar ihop funktionshinderomsorg med äldreomsorg.

Det är för mig obegripligt när jag läser insändare, sociala medier etcetera hur vanliga personer och till och med de som jobbar på äldreboende inte kan se skillnaderna, utan jämför ”hej vilt”.

Det är upprörande att ansvariga kommunpolitiker och även riksdagsmän fortsätter att bunta ihop ”vården” av funktionshindrade med den för äldre. Och att vi i regeringen har en minister som bara bryr sig om de äldre. Kanske för att hon som många andra saknar kunskap om personer med svåra funktionsnedsättningar? Kanske för att hon inte har tillräcklig kunskap om LSS, att det är något mer än assistansersättning?

Intressepolitiskt har vi i FUB en uppförsbacke i klass med Tour de Ski´s Alpe Cermis, att upplysa allmänheten, förvaltningsdomstolarna och våra politiker.

Alla måste hjälpa till. För om vi inte lyckas kommer våra funktionshindrade LSS-personer aldrig att få utlovade goda livsvillkor – ett liv som alla andra. Just nu går utvecklingen helt åt fel håll.

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

Publicerad:
2019-11-22

Av: Harald Strand

Nyckelord:
Harald Strand, LSS

1 reaktion på ”Blanda inte ihop funktionshinderomsorg och LSS med äldreomsorg!”

  1. Yvonne Malmgren

    Har vi inte kommit längre?
    När LSS kom 1994 var det naturligt för många kommuner att ansöka om skilsmässa mellan äldreomsorg och handikappomsorg (hette så på den tiden). Besluten var att behoven var så olika. Helt naturligt. Kommunerna fick också nya medborgare som tidigare hade tillhört Omsorgslagen. Innan var de inga fullvärdiga kommunmedborgare. Ni läste rätt. Det var landstingsmedborgare och dessförinnan statsmedborgare. Med facit i hand hade landstingsmedborgare ett värdigare liv. Landstinget (idag Region) kunde hålla isär den traditionella sjukvården och omsorgen om särskilt stöd till vissa människor.
    För mig är det ofattbart att Sverige inte har kommit längre i värderingar. Varför måste allt vara så komplicerat? Eller är det ett medvetet val att generalisera behoven. Jag tror på det senare. Ruskigt!
    En ung människa har hela livet framför sig och ska ha rätt verktyg att titta in i framrutan. En människa på ålderns höst brukar vilja ha hjälp med att titta in i backspegeln(minnas).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

STÄNG
Skip to content