Hab-ersättningen är inte LSS-gruppens lön! | HejaOlika

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson

Hab-ersättningen är inte LSS-gruppens lön!

Blogginlägg

Och den kan inte kompensera de senaste årens försämringar

Under några år har regeringen valt att avsätta stimulansmedel för habiliteringsersättning, som kommunerna kan söka.

Om detta har mycket skrivits, bland annat av mig, trots att jag egentligen undrat om regeringen bara avleder oss från de verkliga ekonomisaka problemen som LSS-gruppen har? Det vi envist har skrivit om i ett antal år i vår årliga rapport ”Fångad i fattigdom”.

Men låt oss inte förledas att tro att habiliteringsersättningen är den lön som LSS-gruppen ska ha. Precis som staten sagt är det ”stimulansmedel” för att gruppen ska delta i Daglig verksamhet (DV). Ty alternativet att alla stannar hemma på sin gruppbostad är riktigt besvärligt för kommunerna. Då måste personalgruppen på boende utökas kraftigt. Och det är inget våra kommuner önskar.

Jag måste vara tydlig med att habiliteringsersättningen inte kan kompensera för den kraftiga försvagning som drabbat aktivitets- och sjukersättningen de senaste drygt 10 åren. Vanliga löner har stiget cirka 3 gånger så mycket som sjukersättningen. Vanliga utgifter som hyra och mat har följt den vanliga löneutvecklingen.

Idag återstår cirka 7500 kr efter skatt för LSS-personerna. Självklart går detta inte att leva på! Det vet våra ansvariga politiker, men har valt att blunda och avleda bland annat med extra habiliteringsersättning.

Självklart bör hab-ersättningen täcka de extra utgifterna personer har för att delta på DV, ty det är inte rimligt att det ska kosta att gå till jobbet. Men lönen är fortfarande aktivitets- och sjukersättningen. Jämför gärna med att samma politiker tycker att ”lägsta-lönerna” bör höjas och de är minst dubbelt så höga som sjukersättningen efter skatt.

Om detta vill inte våra politiker prata, utan har valt att helt negligera.

Det gör mig riktigt arg – milt utryckt!

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Etac

Publicerad:
2019-08-31

Av: Harald Strand

Nyckelord:
Harald Strand, ekonomisk trygghet, habiliteringsersättning

1 reaktion på ”Hab-ersättningen är inte LSS-gruppens lön!”

  1. Har länge försökt få en diskussion om denna fråga. Har pratat med politiker, skrivit till media i mail och alltid skrivit i kommentarsfält när det publiceras artiklar om daglig verksamhet.

    Om det någonsin skrivs om hab-ersättningen i media handlar det uteslutande om en kommun tänker dra in ersättningen och en lokalreporter rycker ut till undsättning och kräver att gruppen minsann ska få behålla pengarna. Aldrig någonsin pratar man om att ersättningen är ett hån mot deltagarna, aldrig någonsin granskar man arbetsmiljön, arbetsförhållande.

    De förhållande och den ersättning som finns på många DV ställen är ovärdigt vuxna människor. Av anställda ledare på DV har jag fått höra sånt som: ”Du får ju en slant för att vara här” & ”Du får gratis eftermiddagskaffe, det ska du vara glad för” Undrar vad som hade hänt om chefen sagt samma sak till de anställda vid löneförhandling.

    Habersättning och grattis kaffe gör ingen skillnad i mitt liv, den är inte pensionsgrundande, en hel dags arbete på DV räcker inte ens till en lunch.

    Den gör ingen skillnad nu och den tryggar inte min framtid. Kanske borde framtidskravet finnas med i planeringen är man försöker lösa situationer för personer med funktionsnedsättning. Krav på hållbara lösningar som inte bara löser det mest akuta problemen här och nu (även om det tyvärr ser så illa ut att man idag inte ens kan få hjälp med de mest akuta problemen)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

STÄNG
Skip to content