Det finns inget försvar – bara dåliga ursäkter! | HejaOlika

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson

Det finns inget försvar – bara dåliga ursäkter!

Blogginlägg

De konfiskerar pengar som avsatts till deras fattiga arbetstagare på daglig verksamhet

I dagarna fick jag två intressanta, men upprörande, redovisningar från Socialstyrelsen.

Den ena redovisade hur kommunerna 2019 ansökt om det statliga stimulansbidraget för habiliteringsersättning. Totalt har staten avsatt 350 miljoner även 2019, som tidigare 2018.

Den visade att totalt 41 kommuner 2019 avstår att söka sitt tilldelade bidrag, dvs. de har 0 kronor i ansökan. 33 kommuner har bara sökt delar av sitt tilldelade bidrag.

Av de som inte sökt några pengar alls finns Haninge med 2,4 miljoner avsatta, Karlstad med 2,5 miljoner, Skellefteå med 3,3 miljoner, Sundsvall med 3,5 miljoner och Örnsköldsvik med 3,1 miljoner tilldelade.

Av de som bara sökt delar av sitt tilldelade belopp, finns storstäderna Borås med 1,6 av tilldelat 3,7 miljoner, Helsingborg med 2,8 av 4,5, Linköping med 3,3 av 5,8, Norrköping med 0,6 av 5,4 och Umeå med 0,7 av 4,5 miljoner tilldelat.

Jag kan kanske acceptera att små kommuner missat att söka sina pengar på grund av okunskap, men det gäller knappast de större kommunerna som uppenbart har kunskap.

Jag blir tvärilsk på kommuner som, med öppna ögon, bara sökt delar av avsatt bidrag

Jag blir än mer tvärilsk på de kommuner som, med öppna ögon, sökt bara delar av avsatt bidrag. Det är för mig oacceptabelt och tyder på en svårsmält syn på några av sina fattigaste innevånare. Det är absolut inte godtagbart, något som förstärks av deras krystade förklaringar. De konfiskerar pengar som var avsatta till deras fattiga arbetstagare på daglig verksamhet.

Men, som om denna upprördhet inte var nog, så fick jag idag en uppföljningsrapport för avsatta pengar för förra året, 2018. Det visade sig att hälften av begärt och utbetalat belopp, 179 miljoner, har eller ska återbetalas då det inte används i kommunerna! I stället för att utbetalas till fattiga arbetstagare på daglig verksamhet. Varför?

Min röda hatt kokade när jag läste redovisningen. Vad har de personer som styr våra kommuner för människosyn? Har de inte läst FUB:s årliga rapport ”Fångad i fattigdom”? Eller kort sagt, bryr de sig om dessa medborgares ekonomi, som de bör enligt LSS?

Många kommuner har återbetalat allt eller nästan allt av sin tilldelning. Till exempel har följande 10 kommuner återbetalt drygt 93 miljoner; Göteborg, Helsingborg, Kungsbacka, Lund, Malmö, Sandviken, Skellefteå, Stockholm, Västerås och Växjö. Pengar som ska gå till deras fattiga arbetstagare.

Cyniskt!

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Humana

Publicerad:
2019-07-17

Av: Harald Strand

Nyckelord:
Harald Strand, LSS, daglig verksamhet, hab-ersättning, habiliteringsersättning

2 reaktioner på ”Det finns inget försvar – bara dåliga ursäkter!”

  1. Yvonne Malmgren

    Bra Harald,
    Jag blir arg och upprörd över att FUB fortfarande måste bevaka kommuner i Sverige och lyfta fram denna fråga flera gånger om. Hur ser socialstyrelsen på redovisningen? Kommunernas agerande. Har de gjort några uttalanden? De är medvetna om att många är fattiga kommuninvånare.

  2. Christer Pettersson

    Det är så trist, jag skrev i ett FB-inlägg att det är förvånande att inget funkar idag, vare sig med det ena eller det andra. Är både politiker och tjänstemän utan kompetens idag? Det funkade tidigare med såväl polis som sjukvård.
    Bra drag i din skrivning, tack för att du finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

STÄNG
Skip to content