Tar det aldrig slut? | HejaOlika

Harald Strand är författare till LSS-skolan och Funktionsrättskonventionen - en orientering här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

Tar det aldrig slut?

Blogginlägg

Han har ett boende och personal som jag vill beskriva som ett fängelse med fångvaktare - inte ett hem

Är personer med autism och intellektuell funktionsnedsättning trots bra lagar ändå rättslösa? Tycker ansvariga i regering och i kommunerna att det är ok att strunta i lagen?

Onsdagens Uppdrag Granskning (5 februari 2020) om Robin är bland det värsta jag sett sedan programmet om Elisabeth, ”Sveriges farligaste kvinna”, på 1990-talet. Hon var instängd på inhägnat säkerhetshus på Långbro och räddades av specialläraren Eva Mandre efter att hon fått diagnosen autism och flyttades ut till nytt boende med kompetent personal.

En liknande skandal som gått under min radar är Josefin, ”Sveriges farligaste flicka”, i Eskilstuna 2017.

Bakom stängda dörrar

Den 31 oktober 2018 visades Uppdrag Gransknings programmet ”Bakom stängda dörrar” som handlade om vanvård av boende på gruppbostäder. I rubriken till programmet skrev SVT ”Våld, kränkningar och dödsfall på boende för personer med funktionsnedsättningar”.

Jag var själv med i Aktuellt-studion i TV-huset tillsammans med en chef från SKL (numera SKR). Vi efterlyste båda bättre kunskap. Ett budskap som FUB har haft som mantra sedan dess i kontakter med ansvariga i riksdag och regering.

Strax därefter, i februari 2019, kom SVT Väst första nyhet om att Dick vanvårdades på Hultagården och där Partille kommun inte tog sitt ansvar. Nu i veckan kom nu åter en skandal om Dick, i en längre artikel i GöteborgsPosten efter det att IVO lämnat en kritisk rapport om hans nya boende hos Humana. FUB kommenterade den igår (5/2) i GP.

Igår (5/2) visades så programmet från Uppdrag Granskning om Robin. Ett program som berörde mig starkt. Jag blev både ledsen och arg.

Ledsen och arg

Ledsen för hur en kille som Robin, som enligt min mening är ganska normal med hänsyn taget till hans autism och lindriga intellektuella funktionsnedsättning. En person som kan prata och uttrycka sina önskningar. En person som har anhöriga som bryr sig om honom.

Arg för hur ansvariga i kommunen både struntar i lagar och far med osanningar. En socialchef som i TV erkänner inlåsning och skyller på IVO och har mage att mot bättre vetande påstå att han har det bra på boendet! Personal som låser in, förvägrar sysselsättning, förvägrar besök hos syster och svåger, som ”inte minns” hur han förlorade fyra framtänder, samt inte vill gå till tandläkaren med honom trots påminnelser.

Ett fängelse

Han har ett boende och personal som jag vill beskriva som ett fängelse med fångvaktare – inte ett hem. En förvaltare, som jag inte förstår varför han har, och som bäst kan beskrivas som en katastrof. För Robins bästa måste förvaltaren bytas ut, direkt. Det är Överförmyndarens ansvar, som hen måste ta.

Att IVO jämfört detta fall med Dick ger ett väldigt blekt intryck. Samma organisation men med olika skärpa. Tar vanvården och okunskapen aldrig slut?

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Forum FUB

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

Publicerad:
2020-02-06

Av: Harald Strand

Nyckelord:
Harald Strand, IVO, Uppdrag Granskning, autism, intellektuell funktionsnedsättning, kränkningar, vanvård

6 reaktioner på ”Tar det aldrig slut?”

 1. Agneta Kanold

  Till Robins syster:Stå på dig. Du har rätten på din sida, många som uppskattar ditt engagmang och beundrar ditt mod. Shame on you, Gnostjö kommun och förvaltaren!

 2. Karingott Gottfridsson

  Skrämmande reportage!
  Skulle vilja veta mycket mer bakgrund till varför detta boende?
  Varför fick Robin inte träffa sina anhöriga?
  Varför tog dom bort aktiviteter för honom?
  Varför åkte dom inte till tandläkaren?
  Varför fick han inte välja vilken välja vilken keps han ville ha på sig?
  Hur valde personalen ut och vilken kompetens har dom?
  Och varför förvaltare?

 3. Thomas Juneborg

  I går tittade jag på Uppdrag granskning – en mycket kort sammanfattning av en förfärlig historia:

  Här finns alla möjliga brott mot både grundlagen, närmare bestämt Regeringsformen, LSS intentioner och Funktionsrättskonventionen. Ett axplock:

  * Kommunen saknar lagstöd för att låsa in folk vilket bryter mot Regeringsformen. Dessutom är olaga frihetsberövande ett allvarligt brott

  * Robin kan inte välja själv när han vill gå ut och vilka aktiviteter han vill ägna sig åt – vilket är grava brott mot rätten till självbestämmande i både LSS § 6 och Funktionsrätts konventionen artikel 19.

  * Någon annan än Robin bestämmer när Robin ska få ta emot besök från anhöriga.

 4. Ulla Reiman

  Det värsta är såklart att han blir inlåst. Men även att hela förvaltningen tycker likadant Att han har det bra. Heder
  åt killen som jobbade där tidigare.
  Men varför får inte systern hälsa på. Den enda han har utanför. Vem bestämmer det. Skamligt. Jag gråter. Varför har han förvaltare? Fy samhället.

 5. Yvonne Malmgren

  Monika kan bara instämma! Jag trodde att dom sista årens publicering av missförhållanden i olika boenden i Sverige skulle mynna ut i något positivt. Nu ställer jag frågan. Hur stort är mörkertalet? Flertalet av personer kan inte föra sin egen talan. Det här skapar dessutom negativa ringar på vattnet. Vem vill ansöka om ett boende med särskild service?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

STÄNG
Skip to content