Vi har aldrig varit rikare – men har ändå inte råd?

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.
Annons (artikeln fortsätter nedanför)
Annons för Durewall

 

2017-04-04

Enligt en nyligen publicerad rapport från SEB har svenska hushåll aldrig varit rikare än nu. Tyvärr är det dock mycket länge sedan rikedomarna varit så ojämnlikt fördelade.

Medan fattigdomen i världen minskat under senare år, har familjer och personer som lever under fattigdomsgränsen i Sverige ökat under motsvarande tid.

De som lever på ”bidrag” har blivit allt fattigare, medan de som har arbete har blivit rikare. Rikast har de blivit som redan var rika. Det är ett resultat av arbetslinjen.

Det är då lätt att skylla allt på alliansen och jobbskatteavdragen. Men trots löften från sossarna att de skulle återställa detta när de fick makten, så har inget sådant skett på de snart 2,5 år de regerat? Jag kan acceptera att de som minoritetsregering har svårt att få igenom ”skattehöjningar”. Men de har inte ens försökt!

Jag undrar dessutom om inte arbetslinjen verkligen ägs av alliansen? Är det inte så att sossarna (arbetarpartiet) också fokuserar på de som arbetar eller har arbetet? Ålderspensionärer, dvs. de som har jobbat, har fått lägre skatt, men inte förtidspensionärer.

Arbetslöshetsförsäkringen, dvs. för de som för tillfället är utan arbete, har man och vill man förbättra. Den bortre gränsen för sjukförsäkringen för de som arbetar och har sjukpenning har man ändrat.

När ansvariga politiker pratar åtgärder för att förbättra ekonomin för de som tillhör LSS är det bara ”fler i arbete” som vi hör. Klingar väldigt falsk med kunskapen om hur få som kan ta eller få ett jobb i den gruppen.

Det har blivit väldigt tydligt att bara de som har eller har haft arbete som räknas i Sverige! LSS gruppen är med nuvarande system dömda till ett helt liv i fattigdom. Jag kallar knappast detta för ”allas lika värde” som både LSS och Funktionsrättskonventionen stipulerar.

Politiker pratar idag bara pengar även när det gäller LSS och då är det inte individens pengar. Det som LSS också föreskriver är att det är behoven, inte pengar, som skall styra insatserna för den enskilde. Politiker pratar idag gärna att ”LSS är för dyrt” och ”Vi måste spara även på LSS-kostnader”? Med motivet att vi inte har råd! Trots den aktuella rapporten som säger att svenska hushåll aldrig varit så rika som idag!

Att vi inte har råd är således ”Fake news”. Istället handlar det om en oroande attityd till de som inte kan arbeta.

Harald Strand

Kommentarer

Svart på vitt och att min…

Svart på vitt och att min egen känsla blir bekräftad av SEB gör inte saken sämre. SÅ här är det och det som kommit i åtnjutande av "rikedomen" är så många fler och mer röststarka så någon förändring är inte lätt att åstadkomma.
Men ack så viktigt att påtala både här och där. Snyggt uppsnappat Harald

Gäst
Det är dumheter att vi inte "har råd"

Idag läste jag en ledarartikel i lokaltidningen i Jönköping som tog upp ett antal exempel på att den svenska ekonomin går mycket bra. Tillväxten är hög, arbetslösheten sjunker, statsbudgeten går plus osv.

Slutsats, det finns andra orsaker än ekonomiska faktorerna som är mycket viktiga om vi ska förstå de ständiga angreppen mot assistansreformen i synnerhet och övriga LSS i allmänhet. Det handlar istället om ideologi - hur ser vi på samhällsinvånare som "kostar pengar", hur mycket är deras rättigheter värda i förhållanden till övrig befolkning, vilken rätt har de att själva bestämma över sitt liv kontra myndigheters makt? Här är det ingen vacker syn som tornar fram.

Att ideologi spelar en central roll menar jag stärks av det faktum att rättighetslagen LSS har ALLTID varit kritiserad, redan innan den ens trädde i kraft. I kritikerskaran fanns och finns en brokig ska aktörer i det etablerade samhället från kommunpolitiker till arga ledarskribenter.

Ytterst handlar det om maktstrukturer - LSS som en individbaserad lag flyttar makt till vi som berörs - "förlorarna" blir alla de aktörer som fortfarande ser oss som en homogen grupp individer som alla anser vara sjuka och behöver vård. D v s deras makt minskar med vår rättighetslag. LSS-gruppen är en allt annat än homogen grupp människor och LSS har lämnat det bakåtsträvande vårdperspektivet.

Thomas Juneborg
Heja Harald!…

Heja Harald!
Vad bra skrivet! Jag håller med dig till 100%. Frågan är bara hur vi skall kunna påverka politiker i rätt riktning.

Anders

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Skriv in din kommentar här.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.