Det verkliga fusket härrör från dåligt ledarskap

Istället för att basunera ut ”fusk i assistansersättningen” ska cheferna i Försäkringskassan skämmas, skriver Harald Strand.
Problem hos Försäkringskassan får inte basuneras ut som "fusk i assistansersättningen", menar debattartikelns författare Harald Strand.
Problem hos Försäkringskassan får inte basuneras ut som "fusk i assistansersättningen", menar debattartikelns författare Harald Strand.
Annons (artikeln fortsätter nedanför)
Annons för Humana

 

2017-02-17

DEBATT. Det verkliga fusket i assistansersättningen är något som härrör från dåligt ledarskap i Försäkringskassan. Istället för att basunera ut ”fusk i assistansersättningen” ska cheferna i Försäkringskassan skämmas.

Det finns två fungerande strategier för att avsluta ett besvärligt samtal. Den ena är att du inte låtsas höra – negligera.

Den andra är att du pratar om något helt annat – avleda. Det är ett utmärkt sätt att använda med personer som har ett utåtagerande beteende. Då heter det ”lågaffektivt bemötande”.

Våra politiker är fullblodsproffs på detta, men av helt andra skäl. Även cheferna i Försäkringskassan har blivit duktiga på avledning, för att alltid återgå till att prata ”fusk i assistansersättningen” när de av något skäl angrips för egna tillkortakommande.

Det senaste exemplet är den stora bedrägerihärvan inom Försäkringskassan, där anställda och tidigare anställda svindlat myndigheten på först 35 miljoner och sedan troligen på ytterligare på ett antal miljoner. Sannolikt det enskilt största ”fusket” i assistansersättningen.

Som jag ser det, är det ett problem i Försäkringskassans egen organisation och inte, som det basuneras ut, ”fusk i assistansersättningen”. Problemet med interna bedrägerier måste lösas i Försäkringskassan och inte genom att jaga troligen helt oskyldiga brukare.

Överhuvudtaget är även det verkliga fusket i assistansersättningen något som härrör från dåligt ledarskap i Försäkringskassan. Det är personer anställda i Försäkringskassan som tar alla beslut om ersättningen och dess storlek. Om det blir fel ska man inte skylla på vare sig assistansbolag eller brukare.

Fusk förekommer, speciellt när ideologi får styra över kontroll och förnuft. Privatiseringar fungerar normalt rätt bra, och privata bolag behövs för att få politiskt beslutade verksamheter att fungera, men det kostar. Inget bolag ska tvingas att drivas utan vinst, den tanken är absurd. Men varningsklockorna måste ringa när rikskapitalbolag med vinstmaximering som affärsidé ger sig in i skola, vård och personlig assistans.

Det behövs en noggrann analys av till exempel assistansbolag innan de godkänns och det behövs en kontinuerlig, noggrann uppföljning.

Kompetensen hos de myndighetspersoner, som utför dessa kontroller, måste vara bättre än idag och minst lika bra som hos ledningen för det bolag de kontrollerar. Det ska inte vara försvarbart att skylla på att man blivit lurad. Istället för att basunera ut ”fusk i assistansersättningen” ska cheferna i Försäkringskassan skämmas.

Sluta jaga enskilda brukare och sluta att förtala en bra lag!

Harald Strand

Kommentarer

Heja Harald

Det är för bedrövligt, men sant - många vittnar om den behandling du beskriver.
Har skrivit ner några funderingar runt vinster i välfärden
Vinster i välfärden, bara kombinationen av orden, skapar en grogrund för tvivel och oro.
Vinster kan inte tolkas på annat sätt än att man ska tjäna pengar på att driva den verksamhet som tas över från stat och kommun.
Att driva den typen av verksamhet, är som att stå med ena foten djupt förankrad i den politiska vänstern och den andra i den kapitalistiska.
En omöjlig ekvation som inte är lätt att lösa.
Om man driver verksamhet i statlig eller kommunal regi, följer lagar och regler, är lyhörda för fackliga idéer/krav och tillgodoser personalbehov i möjligaste mån är det lika fullt lätt att glömma kärnan i det hela, nämligen den som behöver omsorgen.
Att öka vinsterna för företagen som redan idag gör allt man kan för att driva verksamheterna effektivt och med största möjliga vinst måste leda till otroliga fördyringar och inte minst göra människor med behov av stöd till pjäser i ett monopolspel och inte till människor av kött och blod som behöver all tillgänglig omsorg.
Christer Pettersson

Christer Pettersson
Så sant! FK behöver ha…

Så sant! FK behöver ha bättre intern kontroll istället för att sekund-kontrollera enskilda personers liv.

Helena

Lägg till ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Skriv in din kommentar här.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.