Annons för LSS-skolan

 

Annons för LSS-siolan

 

Annons för LSS-skolan
HejaOlika Edition Skåne

Valjevikens folkhögskola jobbar aktivt med nya satsningar - trots att krisen inom folkhögskolevärlden har blivit allt svårare.
- På Valjeviken löser vi det genom att kompletterande verksamheter får vara med och betala, men så ska det inte behöva vara, säger Eric Sandström, biträdande rektor.

Bengt Westerberg kommer, kommunalrådet Tuva Lund och andra vinnare i "Bästa LSS-kommun 2016" kommer liksom brukarrepresentanter.

Funka för livet har extra fokus på barn och ungdomar när man slår upp portarna för nästa mässa som äger rum i Kristianstad 19-20 oktober. På programmet står bland annat barnteatern ”Laurentsio och hans vänner”.

Valjevikens utbildningar inom musik och hälsa respektive idrott och hälsa står i fokus när folkhögskolan presenterar sin verksamhet på mässorna Funka för livet och Hjultorget under våren.

Snart är det premiär för "Funka för livet Sports Camp". Den 12-13 mars äger första arrangemanget rum i Växjö. Alla ska ha möjlighet att testa på roliga sporter och aktiviteter.

Genom att locka fram små spår av de förmågor Alexander hade innan skadan och bygga vidare därifrån, skapas nya möjligheter för socialt samspel.

Att få nya kunskaper är en god sak i sig, men att samtidigt utvecklas som människa är ett ännu viktigare mål på folkhögskolan Valjeviken i Sölvesborg. Eric Sandström är biträdande rektor och skolchef: ”Det finns inget vackrare än att se människor som växer”, förklarar han glädjen med att arbeta på Valjeviken.

Tina Sjölander Värmfors är SO-lärare på Valjeviken sedan drygt ett år. Tidigare har hon arbetat i den kommunala grundskolan.

Olle Mathiasson har just haft en väl genomförd redovisning inför klassen, Hannah Garenberg och Erica Jönsson har varit och övat på ett musikaliskt potpurri när vi träffar de tre eleverna mellan ett par lektioner på Valjeviken. Att de trivs på skolan behöver vi inte tvivla på, även om Olle gläds åt en just väntande ledighet.

"När jag fick en dator med talsyntes kunde jag börja uttrycka mig fritt med mina kompisar. Tidigare var assistenten min röst. Då fick man censurera sig lite."
Så berättar Richard Hamilton, 20 år, som på onsdag inviger utställningen "Livsbild" på Furuboda i Skåne.

Lilla Osby i norra Skåne är bäst på tillgänglighetsarbetet enligt en granskning av 200 av landets kommuner.
Men konkurrensen var inte stenhård. Tillgänglighetsarbetet hos kommunerna överlag verkar ha stannat av, enligt Humanas Tillgänglighetsarbete 2012.

Nu ska framtidens ledare inom handikappidrotten vaskas fram. Föreningen Furuboda tar sig an ett nytt projekt med syftet att skapa nya möjligheter för personer med funktionsnedsättningar att delta i idrottslivet. Närmast på agendan står starten av en utbildning i ledarskap.

Nyhetssvepet Skåne

PRESSMEDDELANDE .Flera folkhögskolor i Sverige har under senare år lagt ned...

LOKALTIDNINGEN. På den dagliga verksamheten får utvecklingsstörda och...

SKÅNSKA DAGBLADET. Vid skol- och utbildningsberedningens möte i går...

LOKALTIDNINGEN. I ständigt behov av hjälp och på en ettårings mentala nivå....

SYDSVENSKAN. Anställda på assistansföretaget anande oråd och kontaktade...

KRISTIANSTADSBLADET. Allt fler särskoleelever går kvar i vanlig klass i...

KRISTIANSTADSBLADET. En boende på ett gruppboende fick inte vara med på de...

YSTADS ALLEHANDA. Ett oanmält besök från cheferna gjorde att nattpersonal på...

Tips från föreningar i Skåne

Utbildningar & konferenser i Skåne

Du får under dagen grundläggande kunskaper om de vanligaste...

Följ oss

HejaOlika på sociala medier

           


Föräldrakraft på sociala medier

           

Om HejaOlika

hejaolika.se utges av förlaget FaktaPress AB. För mer information om FaktaPress, besök webbsidan www.faktapress.se