Annons för utbildning om helhetslösningar som anordnare
Annons för utbildning om helhetslösningar som anordnare

 

Annons för utbildning om helhetslösningar som anordnare
HejaOlika om hemmasittare

PRESSMEDDELANDE. Runt om i Sverige finns barn och unga som inte går till skolan. Samtidigt som antalet ”hemmasittare” verkar öka, saknas tillräcklig forskning, kunskap och samverkan kring barnen som under långa perioder är borta från skolundervisningen. Ulf Petäjä, universitetslektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, vill belysa frågan om hur samhället hanterar barn med långvarig och oroande skolfrånvaro.

SVT. Evas dotter gick inte till skolan på en hel termin. Nu kräver Skolinspektionen att kommunen inom en månad åtgärdar problemen. Vi träffade Eva i juni. Då hade hennes trettonåriga dotter inte varit i skolan på hela terminen. Flickan har autism och mådde så dåligt i skolan att hon fick panik och vägrade gå dit.

NERIKES ALLEHANDA. Skolinspektionen har sedan 2014 fått 15 anmälningar från vårdnadshavare i Askersunds kommun. De handlar om elevers rätt till särskilt stöd, skolplikt och rätten till utbildning.
SKOLPORTEN. Föräldrar och polis misslyckades men schäfern Mimer fick tonårspojken att öppna dörren till sitt rum. Lidingös arbete med elever som inte går till skolan är mycket handfast och inga idéer förkastas.
HALLANDS NYHETER. Hemmasittare är ett stort problem. Det eftersom varje elev som missar skolan också riskerar att hamna utanför samhället. Nu försöker två Halmstadforskare ta reda på hur man ska hantera problemet.– Det finns de som menar att det här är ett av våra allra största samhällsproblem, säger Christopher Kindblad, doktor i sociologi.
HALLANDSPOSTEN. Hemmasittare är ett stort problem. Det eftersom varje elev som missar skolan också riskerar att hamna utanför samhället. Nu försöker två Halmstadforskare ta reda på hur man ska hantera problemet.
SVERIGES RADIO. Malin Kermiche Nybergs autistiske son Amir, 13 år, vägrar gå i skolan. Malin kämpar på i vardagen i Gävle med sin son, men av myndigheterna får hon ingen hjälp. Hon är låst till sin lägenhet och kan inte komma ut i arbete eftersom hon måste vara hemma med Amir.
SVT. En högstadieelev i Halmstad har en mycket hög frånvaro under de senaste fem terminerna. Trots flera återkommande hot om viten har Halmstad kommun fortfarande inte kunnat få eleven att komma till skolan. Och nu riskerar kommunen att få betala ett vite på en miljon kronor.

DEBATT. Fler och fler barn blir så kallade hemmasittare, dvs de orkar inte vara i skolan. Det tar för mycket energi. Det är inte alltid så lätt att förstå varför: Jenny Ström, med diagnoserna ADHD och Asperger syndrom, försöker förklara och ge hopp.

Satsningen på specialpedagogisk grundkompetens för ALLA lärare är en av de viktigaste delarna i den skolsatsning regeringen presenterade i veckan.
Det säger Helene Öberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet, till Föräldrakraft.

Senaste artiklarna

- Jag kommer att finnas kvar till det att en ny ordförande utsetts. Jag ska också göra allt jag kan för att en ny...

- Nej, det där kan jag inte skriva, då kommer människor att tro att jag är knäpp. Så har Jonas Helgesson (”Grabben i...

Så kom den då – den analys av assistansmarknaden som Åsa Regnér beställt och som redan blivit hett omstridd....

Zandra Funelid inspirerades av anhöriga med funktionsnedsättningar och grundade därför sajten Fritidsinfo.se.

Bengt Westerberg anklagar idag regeringen för att - inför årets riksdagsval - ha utformat ”nödstoppet” på ett sätt...