Annons för LSS-skolan

 

Annons för LSS-siolan

 

Annons för LSS-skolan
HejaOlika om hemmasittare

Problematisk skolfrånvaro har ökat mycket de sista åren, barn och unga klarar inte alltid att komma till skolan. I denna artikel ger Annelie Karlsson tips om vad vi som föräldrar kan tänka på.

PRESSMEDDELANDE. Runt om i Sverige finns barn och unga som inte går till skolan. Samtidigt som antalet ”hemmasittare” verkar öka, saknas tillräcklig forskning, kunskap och samverkan kring barnen som under långa perioder är borta från skolundervisningen. Ulf Petäjä, universitetslektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, vill belysa frågan om hur samhället hanterar barn med långvarig och oroande skolfrånvaro.

SVT. Evas dotter gick inte till skolan på en hel termin. Nu kräver Skolinspektionen att kommunen inom en månad åtgärdar problemen. Vi träffade Eva i juni. Då hade hennes trettonåriga dotter inte varit i skolan på hela terminen. Flickan har autism och mådde så dåligt i skolan att hon fick panik och vägrade gå dit.

NERIKES ALLEHANDA. Skolinspektionen har sedan 2014 fått 15 anmälningar från vårdnadshavare i Askersunds kommun. De handlar om elevers rätt till särskilt stöd, skolplikt och rätten till utbildning.
SKOLPORTEN. Föräldrar och polis misslyckades men schäfern Mimer fick tonårspojken att öppna dörren till sitt rum. Lidingös arbete med elever som inte går till skolan är mycket handfast och inga idéer förkastas.
HALLANDS NYHETER. Hemmasittare är ett stort problem. Det eftersom varje elev som missar skolan också riskerar att hamna utanför samhället. Nu försöker två Halmstadforskare ta reda på hur man ska hantera problemet.– Det finns de som menar att det här är ett av våra allra största samhällsproblem, säger Christopher Kindblad, doktor i sociologi.
HALLANDSPOSTEN. Hemmasittare är ett stort problem. Det eftersom varje elev som missar skolan också riskerar att hamna utanför samhället. Nu försöker två Halmstadforskare ta reda på hur man ska hantera problemet.
SVERIGES RADIO. Malin Kermiche Nybergs autistiske son Amir, 13 år, vägrar gå i skolan. Malin kämpar på i vardagen i Gävle med sin son, men av myndigheterna får hon ingen hjälp. Hon är låst till sin lägenhet och kan inte komma ut i arbete eftersom hon måste vara hemma med Amir.
SVT. En högstadieelev i Halmstad har en mycket hög frånvaro under de senaste fem terminerna. Trots flera återkommande hot om viten har Halmstad kommun fortfarande inte kunnat få eleven att komma till skolan. Och nu riskerar kommunen att få betala ett vite på en miljon kronor.

DEBATT. Fler och fler barn blir så kallade hemmasittare, dvs de orkar inte vara i skolan. Det tar för mycket energi. Det är inte alltid så lätt att förstå varför: Jenny Ström, med diagnoserna ADHD och Asperger syndrom, försöker förklara och ge hopp.

Senaste artiklarna

Tankesmedja, maraton och hackaton. Allt på en gång och med totalt fokus på LSS.
Under Almedalsveckan samlades...

Kristdemokraterna ger idag nytt besked: Skattelättnaden ska behållas för personer med sjuk- och aktivitetsersättning...

- Vi är förfärade över KD:s besked idag att ta bort den av regeringen införda skattesänkningen på sjuk- och...

Jag kan slå vad om att du inte läst FUB:s rapport ”Fångad i fattigdom”. Gör det och visa att du tror på svensk humanism.

En granskning publicerad i webbtidningen Dagens Arena är mycket kritisk till Moderaternas planer på skattehöjningar...

Följ oss

HejaOlika på sociala medier

           


Föräldrakraft på sociala medier

           

Om HejaOlika

hejaolika.se utges av förlaget FaktaPress AB. För mer information om FaktaPress, besök webbsidan www.faktapress.se