HejaOlika om särskola

Elever med intellektuell funktionsnedsättning ska få fler möjligheter att studera vidare. Det har en majoritet i riksdagen beslutat.
- Jag är otroligt glad, säger Christina Örnebjär (L) vars motion idag bifölls av riksdagen.

NORRTELJE TIDNING. Till hösten flyttas all kommunal särskoleverksamhet för grundskolan till Norrtälje och Grindskolan. Beslutet fattades i måndags men för föräldrarna till de berörda barnen kom beskedet som en kalldusch.

SVT. En elev som blivit felaktigt placerade i särskolan i FIlipstads kommun blev sedan felaktigt placerad i gymnasiesärskolan i Karlstad kommun. Först fyra år efter gymnasiestarten utreddes eleven.

LOKALTIDNINGEN. Johan Nilsson tog hjälp av musiken för att hitta tryggheten. Nu vill han förändra särskolan och starta en folkhögskoleutbildning.

EXPRESSEN. När tvillingarna Johan och Oscar gick på lågstadiet placerades de i en särskoleklass – av misstag. Flera år passerade innan felaktigheten kunde redas ut. – Det är klart att man är lite arg och lite bitter, det har ju skadat mina söners självkänsla, säger Patrik Eriksson, tvillingarnas pappa.

TV4 PLAY. Nu lanseras en privatlivsapp som är speciellt anpassad för unga i särskolan. Appen är framtagen i samarbete med elever och ska göra sexualkunskapen mer lättillgänglig.
SKÅNSKA DAGBLADET. Nästa år öppnar företaget En bit extra en särskola i Kävlinge. Det står klart sedan Skolinspektionen godkänt företagets ansökan, efter att först ha meddelat avslag då eleverna skulle erbjudas för få slöjdtimmar

SVT. Barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg har tagit beslutet att grundsärskolan ska flyttas från Falkenbergs centrum till Söderskolan i Heberg. Beslutet har upprört både föräldrar och lärare som nu vill att nämndens beslut rivs upp.

VLT. Kerstin Lif anser sig inte ha något annat val än att låsa om barnen, då det ligger en parkering och trafikerad väg utanför. ”Den dagen VLT skriver att ett barn har blivit ihjälkört vill inte jag stå som ansvarig för det.

HEMMETS. Skolåren var en tuff tid för synskadade Nathalie. Klasskamraterna mobbade henne och hon placerades felaktigt i särskola. Men en sak gjorde henne lycklig: att springa. Nu slår hon svenska rekord på löpande band!