Natur och djur bra för barn med autism

Kristina Bysrtröm: Foto: Otto Byström

Kontakt med natur och djur kan skapa goda förutsättningar för psykologisk utveckling hos barn och ungdomar med autism. Psykolog och forskarstuderade Kristina Byström, Habiliteringen Skövde, har i ett licentiatarbete vid SLU Alnarp undersökt samspelet mellan barn och ungdomar med autism och deras husdjur.

Golfare med autism fick fint pris

Golfspelaren Matilda Jonsson är 16 år och har en form av autism. – Det är en stor ära att få det priset och få känna att de har sett en och ser hur man har presterat och hur mycket man kämpar för att bli bäst, säger Matilda Jonsson.

Hilda vill öka kunskapen om autism

28-åriga Hilda Hansson, som bor på Ekängens gruppboende i Linköping, är både låtskrivare och föreläsare. Hon har även autism – och vill öka kunskapen om detta.

Hon vill ändra vår syn på autism

Diagnosen autism beskrivs ofta i negativa ordalag. Men vad händer när autisterna själva får beskriva sitt liv? Serena Hasselblad är redaktör för boken ”Autism inifrån” och själv autist.

Syskon för alltid

Amad. Foto: Anna Pella

När Amad och hennes man inredde deras nya lägenhet tänkte hon omedvetet att extrarummet skulle vara sparsmakat, så att hennes bror kunde bo där. Idag är rummet upptaget av deras egna barn, och Amad har tänkt om. Men syskonskapet påverkar henne även som vuxen, och hon känner ett stort ansvar för sin brors framtid. Hon […]

Alternativ behandling vid autism

Det finns många alternativa eller kompletterande behandlingar vid autism. Behandlingar som i dag väcker stort intresse är inriktade på mag-tarm-funktion, dietkost och kosttillskott. Gemensamt för olika typer av alternativ behandling är att de saknar den vetenskapliga bakgrund som krävs för att kunna erbjudas inom sjukvård och habilitering. Viviann Nordin, medicine doktor, har gjort en översikt av den alternativa behandlingen vid autism .

Ung konstnär skildrar utanförskap i ny utställning

Outcast heter utställningen som 16-åriga Tine Estelle Fjällner från Motala skulle inviga i samband med Världsautismdagen i april. På grund av coronapandemin gick det inte att genomföra, men besökarna på Linköpings stadsbibliotek har kunnat se hennes konst. Drömmen är att få designa dataspel, berättar Tine, som själv har autism.

Maria: Äntligen lever jag som en Svensson

När SVT mötte Maria Persson för tre år sedan drömde hon om att få ett Svensson-liv. ”Betala räkningar, gå till jobbet, få semester.” Nu har drömmen gått i uppfyllelse – med hjälp av arbetsstödjarna som hjälper till att förklara oskrivna regler på arbetsplatsen för personer inom autismspektrat.

Sara hyllas som Årets Eldsjäl

Årets Eldsjäl 2020 är utsedd. Sofia Nybom, AIK Basket Stars, får den prestigefyllda utmärkelsen för sitt föreningsengagemang med autistiska barn.