”Om du frågar mig så låter matning och andning som grundläggande behov”

Lena Hallengren. Foto: Linnea Bengtsson.|Foto|Foto|Lena Hallengren. Foto: Linnea Bengtsson|Foto

Lena Hallengren suckar djupt. Intervjun har pågått en kvart och vi har pratat om LSS-utredningen, spardirektivet, omprövningsstoppet. Nu vill vi veta varför regeringen valde att ändra reglerna för assistenters väntetid, men inte för andning och matning.
– Om du frågar mig, så låter matning och andning som grundläggande behov, säger Lena Hallengren.

Hela högstadiet i en app

– Det tar på självkänslan att inte kunna hänga med och att få höra att man är lat

Inte hunnit anteckna på lektionen? Tappat bort viktiga papper? Saknas inlästa skolböcker? Kommit efter på grund av sjukdom? Ja, då är det ofta kört för elever som har svårigheter med att läsa, skriva och räkna. Och även om föräldrarna ställer upp så gott de kan räcker det inte för att komma ikapp. Men nu kan allt förändras!

Torkel Klingberg: Alla kan påverka sin förmåga att lära

Torkel Klingberg. Foto: Linnea Bengtsson.|Foto|torkelklingberg-webb700.jpg

Chanserna att lyckas i skolan förbättras snabbt. Skolor skulle kunna flerfaldiga övningarna i att läsa, skriva och räkna. Metoderna och hjälpmedlen finns redan. Det som behövs är mer ”jävlar anamma”, anser Torkel Klingberg.

Med siktet framåt

En ny statlig ersättning för vård av närstående – VAN – är en av de frågor som drivs av riksförbundet i år. Foto: Linnea Bengtsson.|pontusoscarssonvideo-webb700.jpg

Nu laddas det för fullt inför 2016 års Anhörigriksdag i maj. Vi har träffat Pontus Oscarsson, vice ordförande för Anhörigas riksförbund, för att ta tempen på stämningen i det 20-årsjubilerande förbundet.

Chauffören som har passageraren i fokus

Färdtjänst­chauf­fören Giovanni Timarco har jobbat i många serviceyrken

Att åka färdtjänst är ett alternativt färdsätt för många personer som inte kan åka kollektivt eller har tillgång till egen bil. Men hur funkar det egentligen? Vi följde med färdtjänstchauffören Giovanni Timarco några timmar på jobbet och pratade med honom och resenärerna om vad som är viktigt när man åker färdtjänst.

Snart verklighet: Nya verktyg för att ge rätt stöd vid NPF

Sven Bölte.|ICF-dokument som finns att ladda ned på Socialstyrelsens webbplats.

Att du har diagnos behöver inte säga inte så mycket. Viktigare är att fråga sig vad det betyder i vardagen. Vad familjen och skolan kan göra. Och hur miljön i övrigt kan förändras så att du kan utvecklas och växa.
Föräldrakraft har talat med Sven Bölte om de nya värdsledande instrument för behovsbedömning som nu är mycket nära att förverkligas inom KIND på Karolinska Institutet.

”Jag har ett skrynkligt ess i rockärmen, min cp-skada”

Håkan Svensson: Jag längtar efter sommaren så jag kan lägga i båten och fånga storabborren. Foto: Martin Lundström.|Omslaget till Föräldrakraft nr 5

För snart sex år sedan kallade vi Håkan Svensson för ”världens första sjukgymnast med cp-skada” i ett stort reportage i Föräldrakraft. Sedan dess har Håkan etablerat sig som efterfrågad föreläsare. Under våren medverkar han bland annat på Hjultorget.

”Ta reda på hur din partner funkar”

Malte Hallquist. Foto: Tommy Andersson|Pappa och dotter. Malte och Victoria Hallquist. Foto: Helena Hallquist.

Ta hjälp av en samtalsterapeut, hitta vänner som har det som ni, och lär dig hur din partner funkar. Det är pappan och underhållaren Malte Hallquists bästa tips till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning. På årets Anhörigriksdag i Varberg föreläser han om relationer, mänskliga möten och kärlekens fem språk.

Ståupp-pappan hanterar livet med humor

Eric Löwenthal. Foto: Anna Pella.|Ballongerna i taket är från Alexanders födelsedag. ”Alex är upplevelsebaserad så ballongerna är viktiga för att visa  att han fyller år.” |Alexander kommunicerar med ett fåtal tecken

Han säger att humor har varit ett sätt för honom att hantera livet så länge han kan minnas. Och när han ser samhällets många gånger tafatta bemötande ur sonens Alexanders ögon går det inte att låta bli att skämta om saken. Möt ståuppkomikern Eric Löwenthal – pappan som använder humorn som vapen.