Appen ger makten till barnen – nu hyllas RättVisat

Appen RättVisat har gjort succé. Appen underlättar för barn och unga med funktionsnedsättningar att berätta om sig själva. Nu har Bräcke diakoni utsetts till ”Årets bästa idéburna samhällsförbättrare” tack vare appen.

Mycket svenskt bland årets bästa app-nyheter

Bild Undra|asl_700.jpg|Bild Claro|Bild Daycape|Bild Mattetavlan|Bild Prata|Bild Resledaren|Bild Språkkistan|Bild Svaapp|Bild Zyro

Föräldrakrafts Tina Wiman har valt ut tio nya appar för inlärning, bildstöd och kommunikation. I takt med att surfplattorna ökat har de svenska utvecklarna blivit fler, och åtta av de tio apparna i vår lista är faktiskt utvecklade i Sverige!

Äntligen fick Ulrika vara huvudpersonen för en kväll

Elisabeth Sandlund skriver om sin dotters Ulrika framträdande på en scen i Malmö.

KRÖNIKA. Elisabeth Sandlund skriver om att hennes dotter Ulrika äntligen får stå i centrum och själv berätta sin historia, tack vare sin älskade Ipad. Men berättelsen har en baksida. Det är svårt att få personal på gruppboendet att ta till sig tekniken. ”Vi förstår ändå vad hon vill”, är en av invändningarna.

Kaustik blir allt hetare i IT-Sverige

Magnus Crossner glädjer sig åt ännu en framgång - och planerar nu att skapa en stor mötesplats för assistans i Almedalen 2016. Foto: Linnea Bengtsson.

Kaustik tog hem andraplatsen i en ranking över Sveriges snabbaste växande teknologiföretag.
– Jag är oerhört stolt och tacksam över utmärkelsen, säger Kaustiks vd Magnus Crossner.

Digital dagbok förenklar för barn i behov av stöd

Entreprenörerna bakom PictureMyLife saknade ett bra diigitalt hjälpmedel - och beslöt sig därför för att skapa det själva.

Ett nytt hjälpmedel för barn med autism, adhd och Downs syndrom är på väg att bli en framgång på skolor. ”PictureMyLife” heter hjälpmedlet som är en digital dagbok för mobil, läsplatta och dator.

5 smarta lösningar

Sandra Derbring

För den som har svårt att kommunicera finns idag många lös­ningar att välja mellan. Det man oftast hör talas om är surfplattor och appar. För många kan det vara svårt att veta vilka appar som passar för olika behov, på vilket sätt man bäst kan använda dem och hur man kan göra surfplattorna tillgängliga.

Digital plattform ger vardagsstruktur för unga

Den digitala plattformen Picture my life kan användas på dator

Den nya digitala tjänsten Picture my life ska hjälpa barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar samt deras anhöriga och skolan att strukturera vardagen. Idén till plattformen växte fram från en av grundarna, som är grafisk formgivare, men även mamma till en pojke med Downs syndrom.

Så kan vi förebygga näthat och vår tids samhällstroll

Jörgen Lundälv: I min granskning av kränkningar fann jag att välutbildade läkare

DEBATT. Välutbildade yrkesföreträdare inom vård, socialtjänst, skola och flera andra områden kränker varandra på bloggar och twitter.
Det skriver Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet och docent i trafikmedicin vid Umeå universitet i denna debattartikel.

Robotar kan bli assistenter i särskolan

Robotar testas i skolarbete inom EU-projektet Emote.|Foto

Ny teknik är hett inom särskolan. Det märks inte minst i planeringen för Särskolans rikskonferens där det kommer att handla om internet, appar – och till och med robotar som assistenter i skolan.