Nu tas Max medicin bort igen

Göteborg Max Lindwall, 13, skulle först inte få den bromsmedicin som kan fördröja förloppet av Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom som bryter ner kroppens muskler. Sedan fick han ändå medicinen. Sedan togs den bort. Sedan fick han den igen. Nu tas bromsmedicinen återigen bort. – Jag blir arg. Jag vill inte dö, säger han.

Här får man koll på läkemedelstillgången under coronakrisen

Läkemedelsbild

Redan före coronakrisen upplevde många att läkemedel kunde vara restnoterade på apoteken. Hur ser det ut nu, mitt under krisen, med tillgången på läkemedel? Funktionsrätt Sverige har frågat ut chefsfarmaceut Fredrik Boström, Sveriges Apoteksförening, om detta. – Vi har idag inget som tyder på fler restnoteringar på grund av coronakrisen, förutom läkemedel som används inom […]

Föräldrar rasar mot nytt hinder för att beställa läkemedel

Läkemedel.|Läkemedel.

Den 11 april stoppade eHälsomyndigheten möjligheten för föräldrar att automatiskt beställa läkemedel till tonåriga barn. Myndighetens motiv sägs vara att det ger ”ökat skydd för den personliga integriteten”. Men föräldrar över hela landet rasar.

Kan skolan skapa ökad adhd-medicinering?

Det är stora skillnader i förskrivningen av adhd-läkemedel. I vissa delar av landet är det en av tio pojkar i åldern 10-17 år som får adhd-läkemedel medan det i andra delar är färre än tre procent, rapporterar Socialstyrelsen. Nu vill myndigheten undersöka vad skillnaderna kan bero på.

GUIDE: Barn & läkemedel

guide-lakemedel-900.jpg|lakemdel-700.jpg|Anders Rane. Foto: Anna Pella.

De flesta barn och unga med funktions­nedsättning behöver flera olika läkemedel under sin uppväxt. Vad behöver jag som förälder känna till? Vi frågade Anders Rane, senior professor i klinisk farmakologi, som större delen av sitt yrkesliv haft barn och läkemedel i fokus.

Mobilspel ska behandla ADHD

I "Project Evo" tvingas spelaren ta snabba beslut

Ett nytt mobilspel ska kunna användas för att behandla ADHD, autism och depression. Spelet ”Project Evo” har godkänts i åtta kliniska studier och nu väntar man på att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, ska godkänna det som ett läkemedel, skriver Veckans affärer.

Gratis läkemedel för barn från januari 2016

Från och med januari 2016 införs gratis läkemedel för barn upp till 18 år.
Den satsningen utlovar regeringen idag i samband med att man presenterar nyheter i den ekonomiska vårpropositionen.