Lars Lööw får nyckelroll på Arbetsförmedlingen

Lars Lööw. Foto: Linnea Bengtsson

Arbetsförmedlingen får en välkommen förstärkning när Lars Lööw i september axlar rollen som överdirektör. – Det här ska bli roligt, kommenterar Lars Lööw på twitter. Och det är många fler som tycker att det blir roligt med Lars Lööw på denna nya, tunga position. Tidigare funktionsrättsordförande Han kommer säkert att hyllas av funktionsrättsrörelsen, där Lars […]

Lars Lööw: Det behövs mer kunskap om yrket personlig assistent

Lars Lööw. Foto: Linnea Bengtsson.|Foto på Lars Lööw

Många gläds åt att Lars Lööw fått ansvaret för regeringens översyn av yrket personlig assistent. Med ett förflutet som ordförande för Handikappförbunden och som Handikappombudsman ses han som ”rätt person på rätt uppdrag”.  Men själv räknar inte Lars Lööw med att hans översyn påverkar den stora LSS-utredningen.

Det är för kampen för människovärde som vi minns Karl Grunewald

Lars Lööw är generaldirektör för Svenska ESF-rådet. Foto: Linnea Bengtsson.|Karl Grunewald. Foto: Linnea Bengtsson.|Karl Grunewald i sitt hem våren 2015. Foto: Linnea Bengtsson.

Det finns händelser som gör reflektion över det som är och har varit extra viktigt. Karl Grunewalds bortgång är en sådan. Jag lärde känna Karl för drygt 20 år sedan. Han var pensionerad sedan länge, hade under sitt arbetsliv åstadkommit betydligt mer än de flesta men skaffade sig ändå nya arenor och fortsatte kampen. Kampen för vad?

Han tog saken i egna händer: Anställde 100 unga från särskolan

Lars Lööw är generaldirektör för Svenska ESF-rådet. Foto: Linnea Bengtsson.|Karl Grunewald. Foto: Linnea Bengtsson.|Karl Grunewald i sitt hem våren 2015. Foto: Linnea Bengtsson.

Drygt tre år efter starten har Peritos Ungdomsrekrytering växt till en personalstyrka på cirka 100 unga vuxna med funktionsnedsättningar.
– Det har varit ett enormt intresse, men vi hade hoppats på att växa ännu snabbare, säger Lars Lööw, vd och grundare.

Lars Lööw: Motarbeta inte de som kan och vill arbeta

Orolig för framtiden för unga med aktivitetsersättning. "Jag gillar inte utvecklingen och det var därför jag och några till startade Peritos"

Problemen inom daglig verksamhet löses inte genom att motarbeta att de som kan och vill arbeta får förutsättningar att göra det, skriver Lars Lööw i ett svar på Harald Strands debattartikel.
Han betonar att alla ska få utvecklas på bästa möjliga sätt utifrån sina förutsättningar, för vissa inom daglig verksamhet, för andra genom att arbeta och få lön.

Vi är förmodligen inte alls så överens som det verkar

Lars Lööw.|Foto

KRÖNIKA AV LARS LÖÖW. Att vara överens om något brukar vara en bra grund för att få saker att hända men det verkar finnas områden där det inte gäller. Det händer nästan aldrig att det hettar till i debatten om funktionshinderpolitik, förmodligen är vi inte så överens som vi verkar.

Hur kommer vi vidare?

Lars Lööw.|Foto

Nyligen hörde jag ett inslag i på Dagens Eko om bedrägerier med assistansersättningen. En åklagare var tydlig om att brott mot samhällssystem är extra allvarliga. Det som fick mig att fundera vidare var den bedrägerijagande tjänstemannen på Försäkringskassan som lite förvirrat börjar prata om ”de där svagaste i samhället som vi givit något till”.