Reaktion på remissen: LSS-utredningen är usel rakt igenom

Cecilia Blanck tillsammans med medlemmar i Föreningen JAG. Foto: Linnea Bengtsson

Lägre assistansersättning för närstående riskerar att bli verklighet. Liksom att personer med psykiska funktionsnedsättningar kastas ut från personlig assistans. Det befarar Cecilia Blanck, verksamhetschef på Föreningen JAG, kan bli konsekvenser av att regeringen nu sänder ut den kritiserade LSS-utredningen på remiss. – LSS-utredningen är en usel produkt rakt igenom. Den innehåller inga lösningar på de […]

Omstridda LSS-utredningen dammas av och går nu ut på remiss

Socialminister Lena Hallengren. Foto: Linnea Bengtsson

Det blåser upp till ny strid om LSS, lagen om stöd och service. Rgeringen har beslutat skicka ut den omstridda LSS-utredningen på remiss. Svar vill man ha senast 12 november. LSS-utredningen har redan hunnit samla en hel del damm. Det har gått nästan ett och ett halvt år sedan den presenterades av Gunilla Malmborg. ”Kasta […]

Alla dessa utredningar om LSS och assistans. Vad var och är syftet?

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson

Varför alla dessa utredningar om LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade? Och varför har utredningarna steg för steg blivit allt smalare? Harald Strand har gått igenom alla utredningar ända sedan LSS föregångare, Omsorgslagen. Här är hans analys.

Frågan som aldrig skulle behöva ställas: Vågar du söka personlig assistans?

Maja i sin pappas famn. Foto: Linnea Bengtsson|Freja med föräldrar. Foto: Linnea Bengtsson

GUIDE OM ATT SÖKA PERSONLIG ASSISTANS. Allt fler drabbas av Försäkrings­kassans hårda linje mot assistansanvändare. Politikernas löften om att lättnader tycks än så länge inte ha påverkat situationen till det bättre. Anna Barsk Holmbom, ABH Utbildning,  specialist på personlig assistans, beskriver vad man behöver tänka på när man söker assistans första gången, och när man behöver fler timmar beviljade.

Vad bör man veta för att våga söka personlig assistans idag?

Anna Barsk Holmbom. Foto: Linnea Bengtsson|Anna Barsk Holmbom. Foto: Linnea Bengtsson

Anna Barsk Holmbom ger svar på några av de hetaste frågorna just nu: Har det blivit ännu svårare att få assistans? Vad är viktigast att tänka på inför en ansökan? Vad kan vi vänta oss av regeringens löften om nya utredningar och propositioner?

På väg mot en ny LSS bakvägen?

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson|Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson

BLOGGINLÄGG. Vi får absolut inte gå på de ”lockpriser” som Lena Hallengren ger oss när hon talar om LSS-utredningen. Följden kan, som alltid med lockpriser, bli dyr!

Lena Hallengren, hur går det med löftena inom LSS?

Vad händer med LSS-utredningen? När lägger regeringen fram nya förslag inom LSS? Hur blir det med januariavtalets löften om ”avsmalnat föräldraansvar”? Föräldrakraft / HejaOlika har intervjuat socialminister Lena Hallengren för att få svar. Se intervjun, här i otextad version.

Boendestöd som ny insats i LSS – krav från kommuner

Vesna Jovic

Dragkampen kring LSS-utredningen fortsätter. Många hoppas att hela utredningen kastas i papperskorgen. Regeringen har inte kunnat bestämma sig hur man ska gå vidare. Nu trycker kommunerna på regeringen för att få ut utredningen på remissrunda. – Kommunerna har också under lång tid kämpat för att få boendestöd som en insats i LSS, skriver SKL:s vd Vesna Jovic i en krönika.

Sverige har blivit kallare!

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson

Jag har nu läst den nya LSS-utredningen i sin helhet och kan känna den kyla som präglar den jämfört med de varma och humanistiska skrifter som vår nuvarande LSS bygger på.