Kraftsamling för bättre stöd vid NPF: ”Vi gör allt vi kan”

Ann-Kristin Sandberg. Foto: Linnea Bengtsson.

I april är det åter dags för Riksförbundet Attention att anordna konferensen NPF-forum. Då samlas föräldrar, forskare och experter för att diskutera hur man kan hjälpa barn, unga och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. – Det är synd att vi inte kommit längre, men vi gör allt vi kan för att driva på, säger Ann-Kristin Sandberg, Attentions ordförande.

”Oerhört glada” att alla lärare ska få NPF-kompetens

Skolelev

Att lärare behöver mer kunskap om neuropsykiatriska svårigheter hos elever har varit känt länge. Nu vill regeringen ändra kraven i lärarutbildningen, så att kompetensen förbättras. – Vi är oerhört glada att regeringen tar itu med de allvarliga bristerna, säger Anki Sandberg, Riksförbundet Attention.

”Fantastiskt att adhd-rapporten dras tillbaka”

Joanna Lundin. Foto: Linnea Bengtsson.

SPSM drar tillbaka en rapport om insatser för elever med adhd, efter hård kritik om felaktiga och gammalmodiga råd. – Fantastiskt att man valt att dra tillbaka rapporten. Det är otroligt viktigt att det blir rätt, säger npf-pedagogen Joanna Lundin till tidningen Specialpedagogik.

Kan skolan skapa ökad adhd-medicinering?

Det är stora skillnader i förskrivningen av adhd-läkemedel. I vissa delar av landet är det en av tio pojkar i åldern 10-17 år som får adhd-läkemedel medan det i andra delar är färre än tre procent, rapporterar Socialstyrelsen. Nu vill myndigheten undersöka vad skillnaderna kan bero på.

”Här behandlar lärarna mig inte annorlunda”

Källbrinksskolans årskursnio-elev Marcus Sande tycker att bemötandet från pedagogerna

De första skolåren var tuffa för Marcus Sande, 15. I fyran bytte han därför till en skola med större tolerans för elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vilket har påverkat självförtroendet mycket.

Snart drar NPF-forum igång

specialsidepuff_npfforum700.jpg|specialsidepuff_npfforum600.jpg

Kistamässan blir denna vecka en viktig mötesplats för alla som är intresserade av NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. På torsdag och fredag, 19-20 maj, äger NPF-forum rum på mässan i norra Stockholm.

Idrott och NPF är nyckeln till framgång för Aila

'- Idrott och träning hjälper min och min familj att funka i vardagen

Idrott och NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, är nyckeln till framgång.
Det menar Aila Ibanez Mengüc som är idrottsledare sedan 20 år tillbaka och nu kämpar för att fler ska upptäcka fördelarna.

Nya praktiska stöd blir viktigast på NPF forum

Ann-Kristin Sandberg. Foto: Linnea Bengtsson.

Stöd och anpassningar i vardagen står i fokus när Riksförbundet Attention i maj anordnar den stora konferensen och mässan NPF forum i Kista. – Nu måste vi få mycket mer praktisk handling när det gäller stöd, hjälpmedel och coachning både i skola och arbetsliv, säger Ann-Kristin Sandberg, ordförande för Attention.