Nytt botemedel mot svårbehandlad blodcancer hos barn

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är nu kvalificerat att ge behandling med avancerad cellterapi till barn med akut lymfatisk B-cellsleukemi. Behandlingen CAR-T går ut på att modifiera patientens egna immunceller för att de ska känna igen och angripa leukemicellerna.

Hjärtsjuka barn ska ha chansen att bli vuxna

Allt fler barn i Örebro län som föds med hjärtfel överlever i dag till vuxen ålder. Det är glädjande, men det sätter också press på vården att erbjuda den typ av specialistvård som vuxna med medfött hjärtfel behöver. För att dessa patienter ska kunna få nödvändig uppföljning senare i livet krävs att vården och forskningen är förberedda, skriver Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung och ordförande för forskningsrådet Jan Nilsson.

Oväntat många kommuner satsar på stöd för egenvård

Karin Flyckt. Foto: Linnea Bengtsson.

’- Det är glädjande att så många kommuner erbjuder egenvård via personlig assistans och att så många ger uttryck för att det är viktigt. Det säger Karin Flyckt på Socialstyrelsen. Samtidigt varnas dock för brister i patientsäkerheten.

Nya domen granskas på assistans-konferens 21 november

Anna Barsk Holmbom. Foto: Linnea Bengtsson.

Nu stormar det i assistansvärlden mer än någonsin. Samtidigt närmar sig 21 november-konferensen ”Vård, egenvård och personlig assistans”. Nu förstärks den med nya, högaktuella programpunkter – dels om LSS-utredningen, dels om nya assistansdomen.

”Vi har börjat leva igen”

Karolina och Magnus inledde processen om personlig assistans när Olof fyllt ett år. Idag har han hunnit fylla tre år. I familjen finns även en storebror på sex år och en lillasyster på två år. Foto: Anna Pella.

Efter nästan två års kamp mot Försäkringskassan har Olof, 3, äntligen fått rätt till personlig assistans. Mamma Karolina och pappa Magnus är obeskrivligt lättade över att veta att Olof har det bra, samtidigt som de kan ägna tid åt syskonen, laga mat, jobba och sova. Leva igen helt enkelt.

Vård, egenvård eller personlig assistans?

De nya reglerna innebär att assistanstimmar från stat eller kommun INTE beviljas för vårdbehov - men hur ska behoven då tillgodoses? Foto: Caroline Ahlbäck Bräutigam.

Många kan förlora sin assistans på grund av att behov bedöms som vård – och därför inte ger rätt till assistans enligt nya hårda bedömningar. Men frågetecknen kring reglerna är många. Nu i höst anordnas ett viktigt seminarium för att reda ut oklarheterna.

Att stå på patientens sida

Alla ska ha rätt till förebyggande vård

När sjuksköterskan Angelica Gustafsson fick i uppdrag att skapa jämlik hälsa för personer med komplexa funktions­nedsättningar i länet fick hon höra att hon tagit på sig en näst intill omöjlig uppgift. Men med mycket nyfikenhet och en hel del frustration är hon och Sörmland idag på god väg.

Malin tvingas betala tusentals kronor till kommunen

Malin Bäcklund accepterar inte kommunens chockhöjning - hon har överklagat beslutet.

UPPDATERAD. Maxtaxan höjdes från 120 kronor per månad till nästan 2000 kronor. – Det blir väldigt dyrt för mig, säger Malin Bäcklund som måste betala dyrt för att använda hjälpmedel som hon behöver för att fungera i vardagen.

Här lär sig doktorn av barnen

Andreas Sparud har snart tillbringat en vecka tillsammans med Safa hennes familj

När Safa Jama och hennes familj deltar i Ågrenskas familjevecka är ST-läkaren Andreas Sparud på plats för att lära sig mer om hennes och de andra familjernas liv utanför sjukhuset.