50 000 funkisföräldrar och anhöriga får ny rätt till kontaktperson
50 000 funkisföräldrar och andra anhöriga ska få rätt till…
50 000 funkisföräldrar och andra anhöriga ska få rätt till…
Vilket stöd önskar anhöriga till personer med flerfunktionsnedsättningar? På konferensen…
Ann-Marie Högberg har haft bra koll på svensk välfärd, genom…
Redan för två år sedan uppmärksammades våld, kränkningar och andra…
HejaOlikas och Föräldrakrafts reporter Anna Pella är aktuell med barnboken…
Regeringens plan för en nationell anhörigstrategi fick hela funktionsrättsrörelsen att se rött. Nu backar regeringen. Den 3 december lovade socialminister Lena Hallengren att strategin ska breddas så att den även omfattar funkis-familjer.
”En förutsättning för att vi ska klara detta är att dela allt lika.” Att göra yrkeskarriär samtidigt som ens barn behöver mycket stöd kan vara en enorm påfrestning. Föräldrakraft träffade Camilla och Max Ney som har försökt hitta en balans i tillvaron.
Vad ska hända med alla de som lämnas utanför regeringens nya anhörigstrategi? Liberalernas talesperson Lina Nordquist kräver nu svar av socialminister Lena Hallengren. I en intervju säger hon att anhöriga under 18 år och föräldrar till barn med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning är allra mest utsatta idag.
”Att satsa på äldre är viktigt och välkommet, men att i en anhörigstrategi utesluta anhöriga som stödjer och vårdar sina barn, unga som vuxna, med funktionsnedsättning är helt orimligt.” Det skriver företrädare för flera funktionsrättsorganisationer i en debattartikel.
’- Vi har insett att Majas funktionsnedsättning innebär assistans hela hennes liv och har därför varit rädda för att ta steget att ansöka, säger föräldrarna till Maja, snart 5 år. Föräldrakrafts Anna Pella har mött fem familjer som berättar hur ovissheten kring LSS har påverkat dem rent praktiskt.
Vi använder cookies på denna webbplats. Läs mer i vår data- och integritetspolicy.