”Orimligt att både jobba och ansvara för vårt barns rehabilitering”
– Frejas föräldrar
Klara och Kristian Beijer, föräldrar till Freja, 2,5 år: Vår…
Klara och Kristian Beijer, föräldrar till Freja, 2,5 år: Vår…
Regeringen permanentar satsningen på NKA, Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga.
Det beskedet gav Guy Lööv, socialdepartementet, när han på onsdagen besökte Anhörigriksdagen.
Det var ett framträdande som hade få konkreta åtgärder men ändå väckte hopp om ljusare tider för anhöriga.
’- Nu vill vi se konkreta åtgärder.
Anhörigriksdagen i Varberg samlade 450 deltagare den 5-6 maj 2015. En av dessa var Ann-Marie Högberg, ny ordförande för Anhörigas riksförbund, som inte tänker nöja sig med vackra ord.
Stressen minskar och med den de stressrelaterade sjukdomarna. Det blir färre som måste sluta, så personalomsättningen minskar. Arbetsgivaren blir attraktiv och stärker sitt varumärke. Se där, tre vinster att göra för den arbetsgivare som kan vara flexibel och inse att anställda också kan vara anhöriga.
Regeringen har inte gjort tillräckligt för att stödja anhöriga som vårdar närstående. Det slår Riksrevisionen fast i en rapport där man också lägger fram flera förslag på åtgärder.
– Vi vill lyfta fram goda exempel men också peka på upplevda brister. Målet är att inspirera fler till förbättringar inom omsorgen.
Alf Andersson, ordförande för Anhörigas Riksförbund, ser fram emot den 16:e upplagan av Anhörigriksdagen som äger rum i Varberg i maj.
Går det att kombinera en heltidstjänst med att vara förälder till ett barn med stora behov? Svaret är ja om du frågar Trine Nyberg. Men det kräver en mycket flexibel arbetsgivare. Och frågan är om det håller i längden.
Regionförbundet i Kalmar län är en av de arbetsgivare som gått med i nätverket Arbetsgivare för anhöriga. Här svarar Per-Ola Hallberg, administrativ chef på Regionförbundet, samt Karin Holmåker, kommunikatör för projektet, på frågor om hur man blir en anhörigvänligare arbetsplats.