Ann-Marie Begler var tidigare generaldirektör för Skolinspektionen och kritiserade då skarpt kommunernas särskoleutredningar. Många felplacerade elever har fortfarande inte fått någon rättelse och nu efterlyser Begler ekonomisk kompensation. Foto: Linnea Bengtsson.

Ann-Marie Begler: De som felplacerades i särskolan bör kompenseras

– Min personliga uppfattning är att man ska titta på nån slags möjlighet att få kompensation eller studiebidrag för att kunna plugga igen i vuxen ålder. Det säger Ann-Marie Begler med anledning av nya avslöjanden om felplacering i särskola.

Tiotusentals människor kommer att påverkas om domen får genomslag

”Besinningslösa försämringar” som bara regeringen kan stoppa

’- I praktiken innebär detta att det inte längre finns någon personlig assistans att tala om, säger Lars Ohly, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Organisationen kräver nu att regeringen utfärdar ett nödstopp ”i de besinningslösa försämringarna av personlig assistans”.

Maria Persdotter och Ann-Marie Begler

RBU rasar mot Ann-Marie Beglers ”smutskastning av assistans”

’- Det är upprörande att Försäkringskassans generaldirektör, som säger sig vilja värna assistansreformen, sprider tveksamma siffror som bygger på lösa antagande, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.
– Assistansreformen behöver inte ytterligare smutskastning av ansvarig myndighetschef, säger Persdotter.

Nya rapporten som kan avgöra assistansens framtid

Nya rapporten som kan avgöra assistansens framtid

Försäkringskassan släppte på tisdagskvällen en ny rapport som man anser visar att assistansreformen behöver ses över.
Generaldirektör Ann-Marie Begler hoppas att rapporten blir ett viktigt underlag för den kommande statliga LSS-utredningen.

Regeringen nobbar stöd till felplacerade elever

Regeringen nobbar stöd till felplacerade elever

Under 2017 får även särskoleelever rätt till vuxenutbildning på gymnasial nivå. Däremot nobbar regeringen Ann-Marie Beglers förslag om extra stöd till elever som felplacerats i särskolan.

”Särskilda undervisningsgrupper får inte bli slentrian”

”Särskilda undervisningsgrupper får inte bli slentrian”

Elever som behöver få undervisning i en särskild undervisningsgrupp ska också få det – men det får inte ske slentrianmässigt.
Det beskedet ger Ann-Marie Begler, generaldirektör Skolinspektionen, som svar på kritiken från föräldranätverket Barn i behov.

”Förbered ditt barns val av skola i god tid”

”Förbered ditt barns val av skola i god tid”

Ta reda på så mycket som möjligt om de olika skol-alternativen. Vilka skolor har jag hört talas om och vilka tror jag kan bli bra? Vilken pedagogik använder skolan och hur passar detta arbetssätt för mitt barn?

'- Åtgärdsgarantin får inte fastna i prestige

Fridolin lovar att titta på nytt stöd till felplacerade elever

Utbildningsminister Gustav Fridolin tar snart ställning till vilket stöd som kan ges till ungdomar som blivit felplacerade i särskolan.
– Jag förstår hur oerhört nedslående det måste vara för eleverna och deras anhöriga, säger Fridolin till Föräldrakraft.

”Svaga skolor kan snabbt få bättre resultat”

”Svaga skolor kan snabbt få bättre resultat”

Staten måste ta mer ansvar för utvecklingen i skolan. Den slutsatsen drar utbildningsminister Gustav Fridolin efter att på fredagen ha tagit emot Skolinspektionens nya femårsrapport.

Så kan kommunerna tvingas hjälpa elever som felplacerats

Så kan kommunerna tvingas hjälpa elever som felplacerats

Förslaget om rätt till utbildning för ungdomar som blivit felplacerade i särskolan ligger på utbildningsdepartementet. Det är inte bortglömt, men som mycket annat i samhället väntar förslaget i skrivande stund, i slutet av september, på vad den nya regeringen vill göra med det.