Stoppa mångdubbla våldet mot barn med funktionsnedsättning
DEBATTARTIKEL. Barn med funktionsnedsättning löper tre till fem gånger större…
FN:s barnkonvention slår fast att barn med funktionsnedsättning har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv och att delta i samhället på lika villkor.
Barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020, men mycket återstår innan barnkonventionens vackra ord förverkligas.
Funktionsrätt Sverige anser att många barn med funktionsnedsättning inte har en skolgång som uppfyller deras behov. Vi vet också att många barn och ungdomar med funktionsnedsättning lider av psykisk ohälsa orsakad av brister i det omgivande samhället. Det är inte acceptabelt att brist på stöd, omvårdnad, behandling eller habilitering hindrar barnet i dess utveckling”, skriver Funktionsrätt Sverige.
På Unicefs webbplats kan man läsa hela barnkonventionen.
Här finner du våra aktuella artiklar om barnkonventionen.
DEBATTARTIKEL. Barn med funktionsnedsättning löper tre till fem gånger större…
Vill du ha järnkoll på reglerna för LSS-insatser för barn…
Margareta Winberg lägger fram flera nya förslag som stärker barns…
DEBATTARTIKEL. I den rådande pandemin är det en självklarhet att åtgärder måste vidtas och att alla måste anpassa sin vardag för att minska smittspridningen. Dock måste de som fattar beslut beakta människors olika förutsättningar att anpassa sig till nya omständigheter. Elever med funktionsnedsättning kan inte plötsligt ställas utan det stöd som skolan har arbetat fram. En grupp sakkunniga med anknytning till antidiskrimineringsbyrån Malmö mot Diskriminering ställer sig kritiska till att förhastade åtgärder vidtas utan att funktionsrättigheter respekteras.
Videokonferensen om Barnkonventionen och LSS den 6 maj blev ett mycket givande och inspirerande heldagsarrangemang. Nu finns inspelningar av alla programpunkter tillgängliga för alla som deltog i konferensen.
Vad betyder barnkonventionen för barn med funktionsnedsättningar idag? Hur kan man som förälder använda konventionen för att skydda sitt barn? Ann-Marie Stenhammar svarar på HejaOlikas frågor om konventionen som blev lag i Sverige 1 januari 2020.
Bristande kunskap om funktionsnedsättningar och avsaknad av hjälpmedel för kommunikation leder till att barns bästa ofta inte tillvaratas vid LSS-insatser. Det visar en undersökning gjord av Socialstyrelsen.
Idag får barn i tio olika länder runt om i världen klagorätt hos FN:s barnrättskommitté. Det gäller dock inte barn i Sverige, vilket regeringen får mycket hård kritik för.
– Det är oacceptabelt att barn som kränks i många fall inte har någonstans att vända sig. Det säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.
700 barn har tyckt till om hur Sverige kan bli bättre på att följa FN:s barnkonvention. Åsikterna har samlats i en rapport som Nätverket för barnkonventionen den 18 november överlämnade till Maria Larsson och Kirsten Sandberg.