Mer om sjuk- och aktivitetsersättning
Om bostadstillägget för personer med sjuk- och aktivitetsersättning Se videon…
Om bostadstillägget för personer med sjuk- och aktivitetsersättning Se videon…
Stöden till personer med funktionsnedsättningar, sjuka och barnfamiljer fortsätter att bli allt billigare i förhållande till BNP, Sveriges totala ekonomi. Förra året var kostnaderna nere på 5 procent av BNP – den lägsta nivån som finns med i Försäkringskassans statistik.
Kan det vara god politik att tiotusentals personer utan arbetsförmåga…
Varför omfattas inte närstående av regeringens förslag till smittskyddspenning? Funktionrättsrörelsen protesterat mot begränsning och menar att det får allvarliga följder genom ökad smitta och havererad privatekonomi.
Regeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över reglerna och klargöra rättsläget för boende med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Meningen är att den enskilde inte ska drabbas av ytterligare kostnader för sitt boende på grund av sin funktionsnedsättning. Låt oss hoppas att utredaren tar till sig problem som finns idag genom att även läsa FUB:s rapport ”Fångad i fattigdom 2020”.
De flesta av dagens politiker vet vad som håller på att ske och vad som behöver göras, men agerar ändå inte i enlighet med dessa insikter.
Nu signalerar finansminister Magdalena Andersson att skatten måste sänkas även för personer som har sjuk- och aktivitetsersättning. – Jag tycker inte att man ska ha en högre skatt för personer med sjuk- och aktivitetsersättning, utan det borde vara samma beskattning för personer som arbetar.
”En förutsättning för att vi ska klara detta är att dela allt lika.” Att göra yrkeskarriär samtidigt som ens barn behöver mycket stöd kan vara en enorm påfrestning. Föräldrakraft träffade Camilla och Max Ney som har försökt hitta en balans i tillvaron.
Är det orimligt att en deltagare i en LSS-verksamhet tjänar mer än 15 till 55 kronor per heldag? Ja, så tycks en hel del ansvariga i landets kommuner tänka. Förra året gick deltagarna miste om 179 miljoner kronor, pengar som staten redan utbetalat till kommunerna.
Nu har Socialstyrelsen släppt årets ”skämslista” över kommuner som struntar i statsbidraget till habiliteringsersättning. 41 kommuner har inte ansökt om något statsbidrag alls. Ytterligare 33 platsar på skämslistan för att de sökt mindre än det garanterade beloppet. Slutligen var det 109 kommuner som medvetet avstod från att söka eventuellt överblivna pengar.
Vi använder cookies på denna webbplats. Läs mer i vår data- och integritetspolicy.