Nobbas igen – felplacerad i särskola får ingen kompensation
De elever som felaktigt placerades i särskolan kommer inte att…
De elever som felaktigt placerades i särskolan kommer inte att…
Inkluderingsivern i skolan har medfört att en del elever far…
– Min personliga uppfattning är att man ska titta på nån slags möjlighet att få kompensation eller studiebidrag för att kunna plugga igen i vuxen ålder. Det säger Ann-Marie Begler med anledning av nya avslöjanden om felplacering i särskola.
Eslövs kommun vill inte gå med på att ersätta Joakim Wallin i Helsingborg för att han har blivit felaktigt placerad i särskola. Två argument är att det var landstinget som placerade honom där och att hela ärendet är så gammalt att det är preskriberat. Men Joakims juridiska ombud har motargument.
Förslaget om rätt till utbildning för ungdomar som blivit felplacerade i särskolan ligger på utbildningsdepartementet. Det är inte bortglömt, men som mycket annat i samhället väntar förslaget i skrivande stund, i slutet av september, på vad den nya regeringen vill göra med det.
Stina Engström, fritidspolitiker (FP) i Skellefteå, har i många år engagerat sig för barn och unga som blivit felplacerade i särskola.
– Det är lättare att stoppa in en unge i särskolan än att kräva mer resurser i den vanliga skolan. Man ser inte till det livslånga helvete som drabbar den enskilde och samhället, säger hon.
Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler har engagerat sig för att förhindra att barn placeras i särskola på felaktiga grunder.
– Det är fruktansvärt tragiskt, kommenterar hon när vi beskriver Joakim Wallins historia.
När han gick i andra klass placerades Joakim Wallin i särskola, för skolan hade kommit fram till att han hade utvecklingsstörning. Idag är han 31 år, förtidspensionär och skadad för livet av ett långvarigt missbruk. Men utvecklingsstörning har han aldrig haft, och nu kämpar han för att ge upprättelse åt alla som skolan har placerat fel från början.
Skolpolitikern Stina Engström kräver en statlig utredning av hur det gått för elever som felaktigt placerats i särskolan. Det är inte acceptabelt att de drabbade eleverna måste gå till domstol om de ska få kompensation från kommunerna, anser hon.
Elever som felaktigt placerats i särskolan och avslutat utbildningen lämnas ofta i sticket, trots löften om stöd från samhället. Det framgår av nya uppgifter från Skolinspektionen.
Vi använder cookies på denna webbplats. Läs mer i vår data- och integritetspolicy.