Video om Jönköping och Bästa LSS-kommun.

De segrade i Bästa LSS-kommun 2018: Vi har slitit otroligt hårt

”Vi har slitit otroligt hårt sedan Försäkringskassan började med sina omprövningar av assistans”. Ola Nilsson (KD), socialnämndens ordförande, och Anna Bunninger, ansvarig för funktionshinderomsorgen, om Jönköpings kommuns seger i Bästa LSS-kommun 2018.

Video med Bengt Westerberg om Bästa LSS-kommun.

”Viktigt att lyfta fram kommuner som är bra på LSS”

LSS har ambitiösa mål men hur man ska förverkliga målen ligger på Sveriges kommuner i samverkan med brukarna. Därför är det viktigt att uppmärksamma de kommuner som på bästa sätt lever upp till de höga mål och ambitioner som finns, säger Bengt Westerberg som delade ut priset Bästa LSS-kommun 2018 till Jönköping.

Video med finalisterna i Bästa LSS-kommun.

Finalisterna berättar själva: Så förverkligar vi målen med LSS

Möt de tre finalisterna i 2018 års upplaga av Bästa LSS-kommun. Karlstad (Lars-Göran Melin), Tierp (Ulrica Stjerngren) och Jönköping (Ola Nilsson) berättar om hur man arbetar för att uppnå målen med LSS, lag om stöd och service till personer med funktionsnedsättning. Foto: Linnea Bengtsson.

Fjolårets segrare från Hudiksvall

Nu avgörs vem som blir 2018 års Bästa LSS-kommun

Vem tar hem det prestigefyllda priset ”Bästa LSS-kommun 2018”? Nu på torsdag, den 8 november 2018, avgörs om det blir Jönköping, Karlstad eller Tierp. Prisutdelare är Bengt Westerberg som utser vinnaren kl 15.00–16.00 vid en ceremoni på Klara Södra Kyrkogata 1, Stockholm.

Tävlingen ”Bästa LSS-kommun” anordnas för tredje året i rad. Tidigare segrar har tagits hem av Botkyrka (2016) och Hudiksvall (2017).

Nu är tre finalister klara i ”Bästa LSS-kommun”

Nu närmar sig ett avgörande i tävlingen ”Bästa LSS-kommun”.
Under sommaren har vi här på HejaOlika publicerat flera reportage om de tre kommuner som juryn nu utsett till finalister i 2018 års upplaga av tävlingen.
Det är Jönköping, Karlstad och Tierp som kämpar om utmärkelsen.

De har koll på situationen för brukare och anhöriga i Tierp. Christina Forsberg och Anna-Stina Larsson. Foto: Linnea Bengtsson.|||||

”Man vet vad som behöver göras, men har inte kommit ända fram”

’- Cheferna är verkligen angelägna om att få information om vad anhöriga anser. När vi i våras hade medlemsmöte ville både chefer och nämndordförande vara med. Det känns tryggt att vi har så bra kommunikation.
Det säger Anna-Stina Larsson och Christina Forsberg.

De kämpar för att alla ska få göra sina röster hörda. Robin Lindqvist

De har åsikter om allt inom LSS

Föräldrakraft gör ett nedslag i Tierp, på jakt efter ”Sveriges bästa LSS-kommun”. Bland dem vi träffar finns Tina Larsson. Hon har sysselsättning inom kommunens dagliga verksamhet, men ingår också i ”Kung Nu”, en unik grupp för ökat inflytande.

Chefer och deltagare inom Tierps dagliga verksamheter har en nära till varandra och diskuterar allt möjligt. Från vänster Marielle Holmgren

Kommunen som saknar ”fina dokument” men där alla har stort engagemang

Tierp är den lilla kommunen med få fina dokument och policyer – men många bra verksamheter som varje dag bidrar till ett bra liv för personer med funktionsnedsättning.
Det är bakgrunden till att Tierps kommuns dagliga verksamheter nominerats till tävlingen Bästa LSS-kommun.