Kommande rapporter om funktionshinderfrågor
Vilka rapporter och analyser är på gång inom funktionsrättsområdet? Här…
Vilka rapporter och analyser är på gång inom funktionsrättsområdet? Här…
Den ekonomiska utsattheten i vissa grupper är akut, anser Malin Ekman Aldén, generaldirektör för Myndigheten för delaktighet, MFD. – Vi har nått en smärtgräns. Många med omfattande funktionsnedsättningar får helt enkelt inte ekonomin att gå runt.
DEBATT. Det är tyst om den nya funktionshinderspropositionen som presenterades i maj månad. Nästan lika tyst som det var för sex år sedan när världshälsoorganisationen WHO kom ut med sin rapport om situationen för funktionsnedsatta personer i världen. Tystnaden är kompakt och långvarig. Det borde oroa oss alla i samhället.
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska vara funktionshinderspolitikens utgångspunkt. Målet ska vara jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet. Det berättade statsrådet Åsa Regnér vid en pressträff på måndagsförmiddagen.
Arbete, studier och föräldraskap ska ses som ett grundläggande behov i LSS. Alla skolor ska leva upp till tillgänglighetskrav och bristande tillgänglighet även hos småföretag bör anses som en form av diskriminering. Det är några av de konkreta förslag som Bengt Westerberg (FP) och Maria Johansson (FP) lägger fram inför partiets landsmöte.
Funktionshinderpolitiken måste bli mer effektiv för att målen om delaktighet ska uppnås.Det anser regeringen som har gett Myndigheten för delaktighet, MFD, uppdraget att föreslå en helt ny politik.
Fler unga måste engagera sig, både i funktionshinderrörelsen och politiken, anser Björn Häll Kellerman. Han är en 26 år gammal ”grön socialist” på en nyckelpost i Stockholms stadshus.
KRÖNIKA AV LARS LÖÖW. Att vara överens om något brukar vara en bra grund för att få saker att hända men det verkar finnas områden där det inte gäller. Det händer nästan aldrig att det hettar till i debatten om funktionshinderpolitik, förmodligen är vi inte så överens som vi verkar.
En ny utredning ska se över personlig assistans och andra LSS-insatser. En annan utredning ska se över hjälpmedelsförsörjningen. En tredje ska bädda för en breddad diskrimineringslag.
Det avslöjar Åsa Regnér, minister med övergripande ansvar för funktionshinderpolitiken. Hon utlovar ett nära samarbete med de människor som berörs genom deras representanter inom funktionshinderrörelsen.
Stefan Löfvens budgetproposition för 2015 fälldes av riksdagen den 3 december. Istället är det nu allianspartiernas budget som gäller för 2015. Vad betyder det för viktiga frågor inom funktionshinderspolitiken?