”Svensk ögonstyrning är bäst i världen – men Sverige sämst på att använda det”
Varför är det så svårt att få ögonstyrda kommunikationshjälpmedel förskrivna…
Varför är det så svårt att få ögonstyrda kommunikationshjälpmedel förskrivna…
Tobii Dynavox bygger in Google Assistans i alla företagets hjälpmedel…
Allt fler studenter med funktionsnedsättning söker och beviljas stöd vid svenska lärosäten. Alla universitet och högskolor ska tillhandahålla likvärdigt stöd. De har alla någon eller några samordnare som arbetar med detta. Här tipsar Annelie Karlsson om vad du kan tänka på inför dina studier.
– Det är särskilt viktigt för barn med funktionsnedsättning att få tillgång till en mer aktiv fritid, säger socialminister Lena Hallengren. På torsdagen beslutade regeringen nom flera olika uppdrag till myndigheter om bättre stöd till personer med funktionsnedsättning.
Karin Ohlis, 75 år och pensionerad lärare, ligger varje vecka på topplistan med sin app Skolstil.
Appen har nu funnits i sex år men fortsätter att hitta massor av nya användare, varje vecka.
Den nya digitala tjänsten Picture my life ska hjälpa barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar samt deras anhöriga och skolan att strukturera vardagen. Idén till plattformen växte fram från en av grundarna, som är grafisk formgivare, men även mamma till en pojke med Downs syndrom.
Inrätta statligt finansierade, regionala resurscentra med ansvar för hörselskadades skolgång, det kräver Hörselskadades riksförbunds ordförande Jan-Peter Strömgren, tillsammans med sex andra hörsel- och dövorganisationer. Nu utlovar utbildningsminister Gustav Fridolin ljudmiljöpengar till skolan och vill titta närmare på förslaget om resurscentra.
Bara 20 procent av elever med hörselnedsättning får tillgång till kommunal hörselpedagog, samtidigt som fyra av fem klassrum har dåliga akustiska egenskaper och skolans hörteknik ofta inte fungerar som den ska. Det visar en ny rapport från Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Under måndagen arrangerades en hearing om dyslexi på initiativ av prins Carl Philip. Han vill vara en förebild och hoppas på att satsningen nu bidrar till att elever med dyslexi upptäcks tidigare.
Mobilen är ett omistligt hjälpmedel för många elever. Därför vore det oövertänkt att införa förbud mot mobiltelefoner i skolan.
Dyslexiförbundet FMLS underkänner förslaget från utredaren Metta Fjelkner, ett förslag som utbildningsminister Jan Björklund uttalat sig positivt om.