Här får man koll på läkemedelstillgången under coronakrisen

Här får man koll på läkemedelstillgången under coronakrisen

Redan före coronakrisen upplevde många att läkemedel kunde vara restnoterade på apoteken. Hur ser det ut nu, mitt under krisen, med tillgången på läkemedel? Funktionsrätt Sverige har frågat ut chefsfarmaceut Fredrik Boström, Sveriges Apoteksförening, om detta.

eHälsomyndigheten har utan förvarning förändrat reglerna för e-recept till tonåringar.

Föräldrar rasar mot nytt hinder för att beställa läkemedel

Den 11 april stoppade eHälsomyndigheten möjligheten för föräldrar att automatiskt beställa läkemedel till tonåriga barn. Myndighetens motiv sägs vara att det ger ”ökat skydd för den personliga integriteten”. Men föräldrar över hela landet rasar.

Kan skolan skapa ökad adhd-medicinering?

Det är stora skillnader i förskrivningen av adhd-läkemedel. I vissa delar av landet är det en av tio pojkar i åldern 10-17 år som får adhd-läkemedel medan det i andra delar är färre än tre procent, rapporterar Socialstyrelsen. Nu vill myndigheten undersöka vad skillnaderna kan bero på.

Annika Strandhäll: Sedan apoteksmonopolet avvecklades finns ingen samlad aktör som kan hantera läkemedelsförsörjningen

Vid framtida kriser kan Sverige ha svår brist på mediciner

– Vi måste säkerställa att vården alltid och i hela Sverige kan hantera allvarliga händelser och kriser, sa socialminister Annika Strandhäll när hon på tisdagen avslöjade att vårdens kriskapacitet ska ses över.

GUIDE: Barn & läkemedel

GUIDE: Barn & läkemedel

De flesta barn och unga med funktions­nedsättning behöver flera olika läkemedel under sin uppväxt. Vad behöver jag som förälder känna till? Vi frågade Anders Rane, senior professor i klinisk farmakologi, som större delen av sitt yrkesliv haft barn och läkemedel i fokus.