Högkostnadstaket för mediciner chockhöjs 34 % under 2025
Den 1 juli 2025 vill regeringen chockhöja egenavgiften inom högkostnadsskyddet…
Den 1 juli 2025 vill regeringen chockhöja egenavgiften inom högkostnadsskyddet…
Personer med LSS-insatser löper stor risk för läkemedelskrockar och allvarliga…
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) har redan fått 100-tals remissvar…
Under pandemiåret 2020 ökade användningen av narkotikaklassade adhd-läkemedel kraftigt. Men…
En 16-årig tjej kläckte idén att data om adhd-medicinering borde…
Redan före coronakrisen upplevde många att läkemedel kunde vara restnoterade på apoteken. Hur ser det ut nu, mitt under krisen, med tillgången på läkemedel? Funktionsrätt Sverige har frågat ut chefsfarmaceut Fredrik Boström, Sveriges Apoteksförening, om detta.
’- Vi jobbar hela tiden med att förbättra vår information, men att skjuta upp förändringen är inte aktuellt. Det säger Erika Burlin Hellman som är kommunikationschef på hårt kritiserade eHälsomyndigheten.
Den 11 april stoppade eHälsomyndigheten möjligheten för föräldrar att automatiskt beställa läkemedel till tonåriga barn. Myndighetens motiv sägs vara att det ger ”ökat skydd för den personliga integriteten”. Men föräldrar över hela landet rasar.
Det är stora skillnader i förskrivningen av adhd-läkemedel. I vissa delar av landet är det en av tio pojkar i åldern 10-17 år som får adhd-läkemedel medan det i andra delar är färre än tre procent, rapporterar Socialstyrelsen. Nu vill myndigheten undersöka vad skillnaderna kan bero på.
– Vi måste säkerställa att vården alltid och i hela Sverige kan hantera allvarliga händelser och kriser, sa socialminister Annika Strandhäll när hon på tisdagen avslöjade att vårdens kriskapacitet ska ses över.
Vi använder cookies på denna webbplats. Läs mer i vår data- och integritetspolicy.