I min ranking får inget parti godkänt. Ingen vill bekämpa fattigdomen
Det tyder på att de inte har en aning om de ekonomiska villkor som LSS-gruppen har. Självklart är det frustrerande, för att inte säga skandal.
Det tyder på att de inte har en aning om de ekonomiska villkor som LSS-gruppen har. Självklart är det frustrerande, för att inte säga skandal.
Funktionsrätt Sverige har idag släppt em ny ranking av riksdagspartiernas funktionshinderpolitik. Vinnare är Liberaliserna och Vänsterpartiet. Sämst går det för Centern och Socialdemokraterna.
Arbete, studier och föräldraskap ska ses som ett grundläggande behov i LSS. Alla skolor ska leva upp till tillgänglighetskrav och bristande tillgänglighet även hos småföretag bör anses som en form av diskriminering. Det är några av de konkreta förslag som Bengt Westerberg (FP) och Maria Johansson (FP) lägger fram inför partiets landsmöte.
I januari föreslår den statliga demokratiutredningen kraftfulla åtgärder för att öka det politiska deltagandet för personer med funktionsnedsättning.
Bland annat kommer krav på att kommunerna och valmyndigheten garanterar att alla vallokaler är tillgängliga. Funktionshinderråden måste också bli mer aktiva.
Regeringen lägger 1,6 miljoner kronor på att förbättra distributionen av läns- och kommuntaltidningar. De ska i framtiden finnas tillgängliga via en gemensam internetbaserad distributionskanal.
– För att vara aktiv i vår demokrati krävs att man har fått en chans att tillgängliggöra sig information, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
De politiska partierna är generellt inte speciellt intresserade av att få med personer med funktionsnedsättningar på förtroendeuppdrag.
Den bilden målas upp av en forskarrapport inom den statliga demokratiutredningen.
– Vi vill bygga ett samhälle där alla ska ha samma möjligheter att fatta självständiga beslut, säger Stefan Löfven.
Statsministern och hans regering har på senare tid fått skarp kritik av funktionshinderrörelsen, för att vara passiv när det gäller konkreta reformer och förslag inom arbetsmarknadspolitiken. Idag öppningstalade han på Handikappförbundens kongress.
De senaste åren har det larmats om att skolor väljer bort barn med särskilda behov och nu vill regeringen utreda om kommunala och fristående skolor kan få ett gemensamt kösystem.
– Det ska inte vara svårare för ett barn som har en funktionsnedsättning att komma in på den ena eller andra skolan, säger Gustav Fridolin till Aftonbladet.
Det är vanligare med fysisk och psykisk ohälsa bland personer med funktionsnedsättning. Men en betydande del av ohälsan beror inte på funktionsnedsättningen i sig, och skulle kunna förbättras avsevärt genom insatser från samhället, det konstaterar Folkhälsomyndigheten i sin årliga delrapport.
David Lega är en av de självskrivna kandidaterna till partiledarposten för Kristdemokraterna.
– Jag vill fortsätta kämpa men det är för tidigt att säga ja eller nej. Om jag skulle få frågan från valberedningen kommer jag att ta ta det samtalet med valberedningen, säger David Lega.
Vi använder cookies på denna webbplats. Läs mer i vår data- och integritetspolicy.