Hon vill få syn på det outsagda

Hon vill få syn på det outsagda

Både barn och föräldrar skyddar varandra från jobbiga sanningar, och redan vid tre, fyra års ålder kan man känna när ens föräldrar undviker ett samtalsämne. Det outtalade skapar mycket onödig oro, menar Ann-Marie Stenhammar, som leder projektet ”Det outsagda mellan barn och föräldrar ”.

”Man ska inte vara rädd för att säga fel”

”Man ska inte vara rädd för att säga fel”

Ända sedan hon var liten har Dagny vetat att hennes storebror är annorlunda, och hon tycker att det är viktigt att man vågar fråga sina föräldrar om man undrar något kring sitt syskon. Möt familjen som medvetet försöker skapa ett öppet samtalsklimat. ”Man ska inte vara rädd för att säga fel”

Ohälsa beror på sämre livsvillkor – inte funktionsnedsättningen

Det är vanligare med fysisk och psykisk ohälsa bland personer med funktionsnedsättning. Men en betydande del av ohälsan beror inte på funktionsnedsättningen i sig, och skulle kunna förbättras avsevärt genom insatser från samhället, det konstaterar Folkhälsomyndigheten i sin årliga delrapport.

Appen som berättar hur ditt barn mår

Appen som berättar hur ditt barn mår

”Har du en riktigt god vän? Är du en bra kompis? Brukar du vara glad?” När några forskare undrade om eleverna i Rydsbergsskolans grundsärskoleklasser ville svara på frågor i en ny app fanns ingen tvekan. Nu hoppas alla inblandade att psykisk ohälsa hos elever i särskolan ska börja tas på allvar.

Psykofarmaka vanligare bland unga med funktionsnedsättning

Psykofarmaka vanligare bland unga med funktionsnedsättning

Psykofarmakaanvändningen bland unga med utvecklingsstörning, autism och autismliknande tillstånd är högre än hos övriga unga. Omkring tio procent av pojkar med diagnoserna är till exempel förskrivna antipsykotiska läkemedel. Det rapporterar Socialstyrelsen, som de närmsta åren vill fördjupa analyserna inom området.

Att inte få vila i frid

Att inte få vila i frid

Vem ska ta över ansvaret för mitt vuxna barn när jag inte längre orkar? Om du frågar författaren, föreläsaren och mamman Kajsa Råhlander kan stressen kring denna fråga gå så långt att man börjar önska att ens barn dör först. Inför sin senaste bok samtalade hon med föräldrar ända upp i 90-årsåldern om oron över att inte kunna vila i frid.

De vill synliggöra de osynliga

De vill synliggöra de osynliga

Att man som förälder inte får lägga sig i, men ändå måste finnas där när stödet från samhället inte räcker till, är en ironisk paradox för många föräldrar till vuxna barn. Bräcke diakonis treåriga Arvsfondsprojekt ”Delaktighet och Stöd” handlar om att sätta ljus på denna annorlunda anhörigsituation.