Folkhögskolor kämpar för elever med funktionsnedsättning
Folkhögskolor som vänder sig till elever med funktionsnedsättningar tvingas föra…
Valjevikens folkhögskola är mycket populär bland unga som har funktionsnedsättning. Folkhögskolan har även rehabilitering och stora sport- och friskvårdsanläggningar som är anpassade för rörelsehinder. Även skolans internat är anpassat för rörelsehinder. Här finns utbildningar med populära inriktningar som idrott och hälsa respektive musik och hälsa.
Folkhögskolor som vänder sig till elever med funktionsnedsättningar tvingas föra…
Valjevikens folkhögskola jobbar aktivt med nya satsningar – trots att krisen inom folkhögskolevärlden har blivit allt svårare.
– På Valjeviken löser vi det genom att kompletterande verksamheter får vara med och betala, men så ska det inte behöva vara, säger Eric Sandström, biträdande rektor.
Många unga med funktionsnedsättningar vill satsa på idrott och hälsa. Det är bakgrunden till att Valjevikens folkhögskola utanför Sölvesborg nu lanserar en heltidsutbildning med denna inriktning.
”Ung rehab” är en av många nya temakurser som Valjeviken puffar för på Leva & Fungera i april. Som man förstår av namnet är aktiviteterna anpassade för personer som är lite yngre – och det handlar inte bara om träning och rehabilitering.
Snart är det premiär för ”Funka för livet Sports Camp”. Den 12-13 mars äger första arrangemanget rum i Växjö. Alla ska ha möjlighet att testa på roliga sporter och aktiviteter.
Valjevikens utbildningar inom musik och hälsa respektive idrott och hälsa står i fokus när folkhögskolan presenterar sin verksamhet på mässorna Funka för livet och Hjultorget under våren. – Vi kommer att berätta om vår folkhögskolas möjligheter att kombinera studier med rehabilitering, säger Eric Sandström.
Att få nya kunskaper är en god sak i sig, men att samtidigt utvecklas som människa är ett ännu viktigare mål på folkhögskolan Valjeviken i Sölvesborg. Eric Sandström är biträdande rektor och skolchef: ”Det finns inget vackrare än att se människor som växer”, förklarar han glädjen med att arbeta på Valjeviken.
Tina Sjölander Värmfors är SO-lärare på Valjeviken sedan drygt ett år. Tidigare har hon arbetat i den kommunala grundskolan.
Olle Mathiasson har just haft en väl genomförd redovisning inför klassen, Hannah Garenberg och Erica Jönsson har varit och övat på ett musikaliskt potpurri när vi träffar de tre eleverna mellan ett par lektioner på Valjeviken. Att de trivs på skolan behöver vi inte tvivla på, även om Olle gläds åt en just väntande ledighet.
– För fyra år sedan satt jag med ryggen emot och var jätterädd för att ta kontakt. Nu har jag lärt mig att det inte är så farligt, sammanfattar Johanna Nilsson sin utveckling till den utåtriktade och sociala 20-åring hon är idag.