Karin Flyckt, Socialstyrelsen. Foto: Linnea Bengtsson.

Oväntat många kommuner satsar på stöd för egenvård

’- Det är glädjande att så många kommuner erbjuder egenvård via personlig assistans och att så många ger uttryck för att det är viktigt. Det säger Karin Flyckt på Socialstyrelsen. Samtidigt varnas dock för brister i patientsäkerheten.

Anna Barsk Holmbom. Foto: Linnea Bengtsson.

Nya domen granskas på assistans-konferens 21 november

Nu stormar det i assistansvärlden mer än någonsin. Samtidigt närmar sig 21 november-konferensen ”Vård, egenvård och personlig assistans”. Nu förstärks den med nya, högaktuella programpunkter – dels om LSS-utredningen, dels om nya assistansdomen.

De nya reglerna innebär att assistanstimmar från stat eller kommun INTE beviljas för vårdbehov - men hur ska behoven då tillgodoses? Foto: Caroline Ahlbäck Bräutigam.

Vård, egenvård eller personlig assistans?

Många kan förlora sin assistans på grund av att behov bedöms som vård – och därför inte ger rätt till assistans enligt nya hårda bedömningar. Men frågetecknen kring reglerna är många. Nu i höst anordnas ett viktigt seminarium för att reda ut oklarheterna.

Att stå på patientens sida

Att stå på patientens sida

När sjuksköterskan Angelica Gustafsson fick i uppdrag att skapa jämlik hälsa för personer med komplexa funktions­nedsättningar i länet fick hon höra att hon tagit på sig en näst intill omöjlig uppgift. Men med mycket nyfikenhet och en hel del frustration är hon och Sörmland idag på god väg.

Malin tvingas betala tusentals kronor till kommunen

Malin tvingas betala tusentals kronor till kommunen

UPPDATERAD. Maxtaxan höjdes från 120 kronor per månad till nästan 2000 kronor. – Det blir väldigt dyrt för mig, säger Malin Bäcklund som måste betala dyrt för att använda hjälpmedel som hon behöver för att fungera i vardagen.

Här lär sig doktorn av barnen

Här lär sig doktorn av barnen

När Safa Jama och hennes familj deltar i Ågrenskas familjevecka är ST-läkaren Andreas Sparud på plats för att lära sig mer om hennes och de andra familjernas liv utanför sjukhuset.

Evelina andas för livet

Evelina andas för livet

Hon var ofta rosslig i luftvägarna som liten. Men inte förrän Evelina Buskas fick en svår lunginflammation förstod hennes föräldrar hur viktig andningsförebyggande träning är. Nu vill Evelinas sjukgymnast Cia Mårtensson sprida mer kunskap – så att alla barn med flerfunktions­nedsättning får möjlighet att leva ett gott liv, så länge som möjligt.

Snart kan rara Lovisa få en egen mottagning

Snart kan rara Lovisa få en egen mottagning

I åtta år levde Lovisas föräldrar i ovisshet innan gåtan kring hennes diagnos klarades upp. Nu planeras en helt ny mottagning där personer med sällsynta syndrom ska få snabbare hjälp att fastställa sin diagnos och ett helhets­omhändertagande livet ut.

Framgång för konduktiv pedagogik – snart även för vuxna

Framgång för konduktiv pedagogik – snart även för vuxna

Fyra år efter den stora proteststormen får nu även vuxna rätt att välja konduktiv pedagogik inom vårdvalet i Stockholm. – Ett stort kliv framåt efter snart 20 års arbete och det stora kaoset i Stockholm 2012, säger Eszter Horváth Tóthné som introducerade behandlingen i Sverige.