/ yrket personlig assistent

yrket personlig assistent

Sverige har idag (år 2020) cirka 100 000 personliga assistenter anställda varav 93 000 arbetar för assistansanvändare med statlig assistansersättning. En femtedel arbetar endast ett fåtal timmar i veckan men närmare 80 000 assistenter arbetar minst fyra timmar i veckan. Av dem är 70 procent kvinnor. 22 procent är närstående till den assistansberättigade. 2/3 av alla anställda är anställda i privat verksamhet.

Vill stoppa utnyttjandet av assistenter: Betala för all arbetstid

Vill stoppa utnyttjandet av assistenter: Betala för all arbetstid

Arbetstiden för personliga assistenter behöver bli bättre, skriver Rasmus Isaksson, DHR, i ett debattinlägg i Kommunalarbetaren. ”Det blir allt vanligare att Försäkringskassan och kommunerna inte räknar tiden mellan olika assistansinsatser som assistanstid, trots att assistenten ofta behöver stå till förfogande för exempelvis toalettbesök eller andra aktiviteter i hemmet som inte alltid kan schemaläggas”, skriver Rasmus Isaksson.

Slutspurt för ny assistansutbildning

Slutspurt för ny assistansutbildning

Idén var att stärka assistansanvändares egenmakt. Nu har det blivit ett stort utbildningsprojekt för både assistansanvändare, arbetsledare och personliga assistenter. Nu under coronakrisen kan utbildningen ”Synka” dessutom bli ett verktyg för att rekrytera nya assistenter från branscher som tvingats friställa.

Så vill Lars Lööw förbättra jobbet för 100 000 personliga assistenter

Så vill Lars Lööw förbättra jobbet för 100 000 personliga assistenter

Sveriges 100 000 personliga assistenter kan se fram emot många förbättringar, om utredaren Lars Lööw får gehör för sina förslag. Idag överlämnade han sin översyn till regeringen. Bättre anställningsvillkor och satsningar på utbildning är två av förslagen.
Anna Barsk Holmbom redovisar här de viktigaste slutsatserna i det betänkande som blev offentligt idag.