Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Sören Olsson skriver krönikor i varje nummer av Föräldrakraft.

Dags att sluta skämmas?

Sören Olssons krönika i Föräldrakraft nr 4, 2015.

I över 30 år har jag arbetat med min hobby som yrke. Oftast har arbetet varit en stor glädje och jag har verkligen känt mig privilegierad som har kunnat livnära mig på mitt främsta intresse.


Publicerad: 2015-08-10

Foto: Linnea Bengtsson.

I det mest intima rummet är behovet av anpassning störst

Hjälpmedelsinnovatörerna. Artikelserie i Föräldrakraft nr 4, 2015.

Badrummet är den mest intima delen av en bostad. Nu kommer allt fler produkter som gör det möjligt att klara sig själv. Bano är ett av de innovativa företag som nu utlovar badrum som mycket snabbt kan anpassas till olika användare.


Publicerad: 2015-08-10

Foto: Anna Pella.

Team Nordmark mot nya mål

Ur Tema Aktiv i Föräldrakraft nr 4, 2015.

Drömmen om att spela fotboll tillsammans krossades dagen Mikael Nordmark fick veta att Hugo bar på en grav hjärnskada. Istället gav de sig ut i löparspåret. Här är teamet som utmanar alla att komma igång med ett aktivt liv.


Publicerad: 2015-08-10

Ju tidigare man börjar med AKK desto bättre, anser Gunvor Håkansson. Foto: Øyvind Lund.

Så blir AKK en självklar rättighet

Ur Tema Kommunikation i Föräldrakraft nr 3, 2015 (maj 2015).

I Bengtsfors används alternativ kommunikation i flera av kommunens verksamheter. Något som borde vara en självklarhet enligt specialpedagogen Gunvor Håkansson.


Publicerad: 2015-08-11

Aron Andersons träningstips

Ur Tema Aktiv i Föräldrakraft nr 4, 2015.

Att testa banan i lugn och ro innan själva tävlingsdagen är ett av många tips från Aron Anderson.


Publicerad: 2015-08-10

Ylva Dalén, uppfinnare. Foto: Anna Pella.

”Det ska kittla i magen”

Ur Tema Aktiv i Föräldrakraft nr 4, 2015.

Barn vill hoppa, snurra, bli jagade och leka tittut. Det ska kittla i magen, säger Ylva Dalén, uppfinnare till Hoppolek och Movego.


Publicerad: 2015-08-10

Kampen mot cancern gjorde Aron delvis förlamad, men  han har valt att inte styras  av motgångarna i livet. Foto: Linnea Bengtsson.

Aron Anderson – ambassadör för rörelse

Intervju med Aron Anderson inför LidingöRullet och LidingöRuset i september. Ur Föräldrakraft nr 3 (utgiven i maj 2015).

Han har cyklat till Paris med armcykel, är den förste att ha bestigit Kebnekaise med rullstol och nu senast genomförde han en svensk klassiker på under 24 timmar. Nu vill Aron Andersson inspirera unga att hitta glädjen i idrott som ambassadör för Lidingörullet och Lidingöruset.


Publicerad: 2015-08-04

Kajsa Bergman, sjukgymnast. Foto: Anna Pella.

Habiliteringen utvärderar nya gåstolen

Ur Tema Aktiv i Föräldrakraft nr 4, 2015.

Under våren har två sjukgymnaster på habiliteringen i Kalmar gjort en utvärdering av den nya gåstolen. I åtta veckor fick fem elever på Oxhagsskolan använda Movego två gånger varje vecka. Eleverna hade stegräknare på sig så att den fysiska aktiviteten kunde mätas och de filmades för att sjukgymnasterna skulle kunna se hur de upplevde det nya hjälpmedlet.


Publicerad: 2015-08-10

Ditte Karlsson, Lärarförbundet, och Lars Arrhenius, Friends, efterlyser ett kunskapslyft mot mobbning. Idag har vi ett nolläge i skolan där ingen förändring sker, skriver de.

Kampen mot mobbning har misslyckats

Kampen mot mobbning har misslyckats. Så kan man tolka den nya rapporten från organisationen Friends, som visar att mer än 60 000 barn mobbas i skolan och att nivån har varit konstant de senaste 20 åren.


Publicerad: 2015-08-12

101