Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Modellen Madeline Stuart är på besök i Stockholm och delar ut pris på FUB:s gala "Störd och stolt". Foto: Linnea Bengtsson

Kändismodellen Madeline inspirerar i Sverige

Hon är bara 19 år men är redan en stor inspiration för många, som den första internationella modellen med Downs syndrom. Madeline Stuart har pressat sig in i den tuffa modevärlden, har en halv miljon följare på sociala medier och njuter av uppmärksamheten – nu är hon i Stockholm för att bland annat dela ut pris på FUB:s gala ”Störd och stolt”.
Publicerad: 2015-12-04

För att kunna åka iväg behöver vi känna trygghet och vetskap om att Liv har det bra, även när vi inte är där, säger Malena och Ola Unevik. Foto: Anna Pella.

Konsten att hålla ihop

Ur Tema Relationer i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Hur gör man plats för parrelationen när livet kretsar kring att få vardagen kring barnet att fungera? Föräldrakraft har träffat makarna Unevik, som tidigt bestämde sig för att dela rakt av på allt merarbete, och som när utrymme ges drar iväg några dagar på tu man hand.


Publicerad: 2015-12-03

Händer. Foto: iStock.

Fler röster om parrelationen

Ur Tema Relationer i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Vår sons funktionsnedsättning innebär att all energi går åt till hans behov och välbefinnande. Jag har ingen energi över till min man, och tålamodet är så överbelastat att det ofta brister bara jag ska kommunicera med honom.
Publicerad: 2015-12-03

Flygande start för nya webben

Ledare ur Föräldrakraft nr 6, 2015.

Det blev en flygande start för vår nya webb HejaOlika i november. Första veckan hade vi mångdubbelt fler besökare än vanligt. Efter allt jobb med att ta fram hejaolika.se så är vi förstås jätteglada över det positiva mottagandet.
Publicerad: 2015-12-03

Assistenten Juliana tycker att Alexander visar att han är mer nöjd med sin tillvaro sedan han började åka till Furuboda. Foto: Anna Pella.

Alexanders väg till socialt samspel

Ur Tema Relationer i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Genom att locka fram små spår av de förmågor Alexander hade innan skadan och bygga vidare därifrån, skapas nya möjligheter för socialt samspel. Lust och glädje står på schemat när han idag kommer till kommunikationsträningen på Furuboda. Häng med!


Publicerad: 2015-12-03

Rita Ehrenfors är arbetsterapeut med fokus på att göra nytta för individen.  På Enabling People utbildar hon personalgrupper inom vård och omsorg inom metodutveckling för att öka kunskapen och förutsättningarna för ett bättre bemötande. Foto: Anna Pella.

GUIDE: Distans eller allians?

Hur får man samarbetet kring barnet att fungera så bra som möjligt? Guide ur Föräldrakraft nr 6, 2015.

Vad är viktigt att tänka på för att få samarbetet runt barnet att fungera så bra som möjligt? Hur kan ett bättre bemötande skapa relationer grundade på tillit? Föräldrakraft har sammanställt frågor och svar om relationer tillsammans med Rita Ehrenfors, utbildare inom vård och omsorg.


Publicerad: 2016-01-17

Vården är bedrövlig för patienter med sällsynta diag­noser idag, men det är på väg att bli bättre. Det anser Dag Larsson, ordförande i sjukvårdsdelegationen  inom SKL, Sveriges kommuner och landsting. Men nu ser han en ljusning.

”Det blir en stor förbättring inom fem år”

Ur Tema Sällsynta diagnoser (regionala centrum) i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Dag Larsson tror att nya centrum för rikssjukvård är det bästa sättet att snabbt skapa högspecialiserad vård för sällsynta diagnoser.
Publicerad: 2015-12-03

Elisabeth Wallenius hoppas att sjukvårdsminister Gabriel Wikström tar chansen att stimulera framväxten av centrum för sällsynta diagnoser. Foto: Anna Pella.

Dags för en knuff i rätt riktning

Ur Tema Sällsynta diagnoser (regionala centrum) i Föräldrakraft nr 6, 2015.

DEBATTARTIKEL. I det här numret av Föräldrakraft möter vi flera personer som är engagerade inom det sällsynta området på olika sätt. Det är en brukare, en läkare och en politiker. Trots de tre perspektiven, är det lätt att hitta ett par teman som är gemensamma: Dels att de efterfrågar en nationell styrning av den sällsynta vården, dels att vård ska ges utifrån behov och inte utifrån vem som skriker högst.
Publicerad: 2015-12-03

Sören Olsson skriver krönikor i varje nummer av Föräldrakraft.

Skratt och hälsa

Sören Olssons krönika i Föräldrakraft nr 6, 2015.

“Ett lyckligt liv är bara en kedja av lyckliga ögonblick, men de flesta människor tillåter inte det lyckliga ögonblicket eftersom de är så upptagna med att försöka skaffa ett lyckligt liv.” Abraham-Hicks
Publicerad: 2015-12-03

102