Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Harald Strand är författare till LSS-skolan här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 9: Avgifter

Harald Strand går igenom frågor om avgifter och levnadsstandard för personer med funktionsnedsättningar.

Äntligen, vår populära LSS-skola är tillbaka! På grund av omgörningen av vår webbplats blev det ett litet längre uppehåll efter föregående lektion. Men nu är det dags för lektion 9, där Harald Strand går igenom paragraferna 18 – 21 som har stor betydelse för avgifter, ekonomi och levnadsstandard.
Publicerad: 2015-11-23

Bengt Westerberg (FP) och Maria Johansson (FP) vill att LSS ska förtydligas så att arbete, studier och föräldraskap ses som grundläggande behov.

“Jobb och föräldraskap ska ge rätt till assistans”

Arbete, studier och föräldraskap ska ses som ett grundläggande behov i LSS. Alla skolor ska leva upp till tillgänglighetskrav och bristande tillgänglighet även hos småföretag bör anses som en form av diskriminering. Det är några av de konkreta förslag som Bengt Westerberg (FP) och Maria Johansson (FP) lägger fram inför partiets landsmöte.
Publicerad: 2015-11-20

Paula Tilli har i november 2015 utkommit med boken "Att vara vuxen med Aspergers syndrom".

Paula Tilli: Mina råd för ett lyckligt liv

“En återkommande fråga jag får är hur jag har gjort för att bli lycklig. Det tog mig tid att uppnå lyckan. Det krävdes att jag ändrade på hela mitt liv, tankesätt och livsinställning, men jag lyckades!” Så skriver Paula Tilli i sin nya bok “Att vara vuxen med Aspergers syndrom – om identitet, relationer och vardagen” utgiven av Gothia Fortbildning.
Publicerad: 2015-11-19

Pappan och mamman spelas av Shanti Roney och Tova Magnusson. Mira Nilsson spelar Sonja, Lilly Wahlsteen spelar lillasyster och Max Vobora spelar storebror Harry, som har autism. Foto: Ulrika Malm/SVT

SVT sänder dramaserie om att vara syskon

Sonjas storebror Harry ska på kollo under sommaren och nu hoppas hon att hon äntligen ska få lite egen tid med sina föräldrar. I SVT:s nya dramaserie ”Min bror kollokungen” berättas historien om hur det kan vara att vara syskon till någon som har särskilda behov.
Publicerad: 2015-11-19

Kommunerna måste tillhandahålla både vallokaler och andra lokaler för politiskt arbete som är tillgängliga, anser Olle Wästberg som i januari presenterar den statliga demokratiutredningen. Foto: Aiai Magasinet.

Så ska fler funkisar kunna jobba politiskt

I januari föreslår den statliga demokratiutredningen kraftfulla åtgärder för att öka det politiska deltagandet för personer med funktionsnedsättning. Bland annat kommer krav på att kommunerna och valmyndigheten garanterar att alla vallokaler är tillgängliga. Funktionshinderråden måste också bli mer aktiva.
Publicerad: 2015-11-19

Biobesökarna kan se James Bond med nya ögon, tack vare syntolkningen som finns tillgänglig.

Unik syntolkning av Bond-film

Nya Bond-filmen Spectre är den första stora utländska film som gjorts tillgänglig med svensk syntolkning. – Jag har aldrig förstått vad som händer i scener som innehåller action. Spectre med syntolkning gav mig en helt ny upplevelse, säger Niklas Karlsson, som är blind sen födseln.
Publicerad: 2015-11-19

Alla ska kunna använda digitala kanaler, säger Bengt-Erik Johansson, förbundsordförande Dyslexiförbundet FMLS, Pelle Kölhed, styrelseledamot Handikappförbunden, och Stig Nyman, ordförande Handikappförbunden.

“Regeringen motarbetar krav på tillgänglig webb”

Nya direktiv kan göra undantag för e-legitimation och andra digitala tjänster

Sluta bromsa tillgängligheten på webben. Den uppmaningen får regeringen idag från Handikappförbunden och Dyslexiförbundet FMLS.
Publicerad: 2015-11-18

Karin Flyckt. Foto: Linnea Bengtsson.

Hon tror på ökad jämlikhet

Intervju med Karin Flyckt, Socialstyrelsen. Ur Föräldrakraft nr 5, 2015.

Från sin nyckelpost på Socialstyrelsen försöker Karin Flyckt lösa många av de tuffaste utmaningarna. ”Jag är extra frustrerad över att vi inte har fått en bra samordning för familjer. Det kanske inte finns en universallösning”, säger hon i Föräldrakrafts intervju.
Publicerad: 2015-11-18

Efter den kritiska rapporten om LSS är SKL och Socialstyrelsen på kollisionskurs.

SKL försvarar kommunerna: Vi måste ha egna riktlinjer för LSS

SKL svarar på kritiken från Socialstyrelsen

SKL försvarar kommunernas lokala riktlinjer för personlig assistans och andra LSS-insatser. – Att Socialstyrelsen är kritisk mot riktlinjer som har stöd i förarbeten och rättspraxis är förvånande, säger Ellinor Englund, jurist på SKL i en intervju med webbsajten Assistanskoll.se
Publicerad: 2015-11-16

105