Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Utan tydliga prioriteringar även på personer med funktionsnedsättning, så kommer arbetsmarknadspolitiken inte att lyckas, säger Mikael Klein. Foto: Linnea Bengtsson.

”Regeringen kan inte lyckas om man inte ändrar prioriteringarna”

Forskarna sätter rätt fokus på arbetsmarknadspolitiken, anser Handikappförbunden

– Forskarna på ESO verkar dra viktiga slutsatser och sätter fokus på de brister i arbetsmarknadspolitiken som vi har lyft vid flera tillfällen, säger Mikael Klein, intressepolitisk chef på Handikappförbunden. Stödet till unga med funktionsnedsättning måste förstärkas betydligt och här behöver regeringen ta kraftigare initiativ.


Publicerad: 2015-06-10

Maria Persdotter.

Maria Persdotter ny förbundsordförande för RBU

RBU har utsett Maria Persdotter till ny förbundsordförande. Hon efterträder Agnetha Vikenger, som har haft uppdraget i 15 år.


Publicerad: 2015-06-02

Bara drygt hälften av alla barn som varit placerade på HVB-hem under årskurs nio når gymnasiebehörigheten, det kommer fram i en genomgång från Socialstyrelsen.

Skolan glömmer unga på HVB

Endast 55 procent av placerade barn på HVB når gymnasiebehörighet, jämfört med 88 procent av de ungdomar som gick ut grundskolan våren 2014. Samtidigt skiljer sig kompetensen hos handläggare som utreder barn kraftigt i kommunerna. Det visar en genomgång från Socialstyrelsen.


Publicerad: 2015-06-03

Ambassadören och äventyraren Aron Anderson kör träningspass med deltagarna Kevin Sädberg och Kristoffer Nordberg. Foto: Linnea Bengtsson

Följ med på Arons träningspass inför Lidingörullet (puff)

Lidingörullet och –ruset närmar sig och i augusti bjuder Föräldrakraft på ett stort reportage där äventyraren Aron Anderson ger sina bästa träningstips inför loppet. Följ med på Arons träningspass med Kevin Sädberg och Kristoffer Nordberg.


Publicerad: 2015-06-10

jessicalinden-1224_700.jpg

”Att heja och uppmuntra är lika kul som att delta i loppen”

Jessica Lindén tipsar om hur man förbereder sig för LidingöRuset och Rullet

Nu är det bara tre månader kvar till LidingöRuset och Rullet, den nya storsatsningen på lopp för alla med någon form av funktionsnedsättning.Föräldrakraft kontaktade Jessica Lindén, projektledare, för att vilka hennes bästa tips är inför loppen.
Publicerad: 2015-06-17

- Det här är en milstolpe och något som Dyslexiförbundet kämpat för i många år, säger Bengt-Erik Johansson, Dyslexiförbundet.

Stora förhoppningar kring läsa- och skrivagarantin

Förhoppningarna är stora kring regeringens utlovade läsa-, skriva- och räknagaranti. – Vi utgår från att garantin fokuserar på barn som har särskilt svårt, säger Bengt-Erik Johansson, Dyslexiförbundet FMLS.


Publicerad: 2015-06-17

Ungdomarnas röster måste bejakas på riktigt inom HVB-verksamheter, menar Zulmir Bečević som skrivit avhandlingen "Utsatthetens röster".

Unga på HVB drömmer om att passa in

Unga som placeras på HVB känner sig ofta svikna av myndigheter och har svårt med tilliten till vuxenvärlden. Att få möjlighet att knyta an till en vuxen på ett mer personligt plan är en viktig faktor för att komma framåt i livet och med behandlingen – om man frågar ungdomarna själva. Det konstaterar Zulmir Bečević, som skrivit avhandlingen ”Utsatthetens röster”.


Publicerad: 2015-06-15

”Det finns många för­domar om att ett liv med funktions­begränsningar innebär plågor” Foto: Anna Pella.

Fördomar om ett plågsamt liv

Ur Tema Vård i Föräldrakraft nr 3, 2015.

Livskvalitet eller lidande? När tekniken gör det möjligt att överleva svåra skador i och utanför fosterlivet hamnar etiken i fokus. Var går gränsen för när livet är värt att leva och vem ska bestämma det? Vi frågade Niklas Juth, docent och lektor i medicinsk etik.
Publicerad: 2015-06-16

I huvudet på en LSS-handläggare. Anna Ekermo Henriksson har arbetat med alla grupper inom LSS-området men har just nu fokus på barn. Foto: Trine Nyberg.

Vad händer när man inte orkar vara anhörig längre?

TEMA ANHÖRIG. Att vårda en anhörig tär på hälsan. Ju mer omsorg man ger desto större är hälsorisken. Mest utsatta är anhörigvårdare i åldern 30–44 år och de som tar hand om ett barn eller sin partner. Vad händer den dag man blir sjukskriven eller inte orkar längre?


Publicerad: 2015-08-12

109