Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Foto på Sofia och Anna-Karin Andersson

Sofia bor inte hemma

Hon är ett av knappt 1000 barn och unga som bor i bostad med särskild service. Reportage ur Föräldrakraft nr 1, 2018.

De hade provat allt. Trots det höll familjen på att gå under. Till sist blev de tvungna att göra upp med sina mest tabubelagda känslor och låta Sofia flytta till ett särskilt boende. Nu har mamma Anna-Karin tagit initiativ till forskning som ska leda till att anhö­riga kan behålla sina jobb, sin hälsa och sitt liv.
Publicerad: 2018-09-24

Mikael Klein är politisk chef på Funktionsrätt Sverige och expert i LSS-utredningen. Foto: Linnea Bengtsson.

”De partier som bildar regering måste snabbt ändra lagen”

Det är inte svårt ändra LSS snabbt - men kräver politisk vilja

Snabba lagändringar som återger rätten till assistans för som förlorat stödet på grund av omstridda domar. Det hoppas Mikael Klein, Funktionsrätt Sverige, av den nya regering som utses inom kort.
Publicerad: 2018-09-24

Kan autism och ADHD påverkas av vilken mat du äter?

Frågan om dieter kan underlätta för barn och unga är fortfarande omstridd

Vilken betydelse har maten för barn och unga med autism och ADHD? Kan man påverka symtomen genom att exempelvis välja bort socker eller tillsatsämnen? En ny genomgång av statliga SBU kan ge tips.
Publicerad: 2018-09-24

Foto på budget. Foto: Linnea Bengtsson.

Hur gick LSS-valet?

Fattigdomen för personer med LSS misslyckades vi alla med att föra upp i valdebatterna - nu måste vi övertyga den kommande regeringen

ANALYS. Hur gick valet? Det är en fråga där svaret inte kommer att märkas än på länge, vare sig i riksdagen eller ute i kommuner och landsting. Men hur blev valresultatet för personer som tillhör LSS-gruppen?
Publicerad: 2018-09-19

Foto

De vill hjälpa kommunerna bli bättre på den lokala riskinformationen

”Vi har tänkt mycket på hur vi når de som har svårt att ta till sig information. Det som är nödvändigt för vissa är bra för alla.”

I maj kom den hem till alla hushåll – broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap. – Nu hoppas vi att kommunerna satsar mer på lättillgänglig kris-information till sina invånare, säger Stefan Anering, biträdande enhetschef på MSB.
Publicerad: 2018-09-19

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Expertsvar: Sök på nytt, du har rätt till korttids även om kommunen sagt nej

Harald Strand: LSS styrs av individuella behov, aldrig av generella riktlinjer

Jag har förhört mig om att få en vecka tillfällig korttids vid enstaka tillfällen, men fick beskedet att det inte beviljas. Hur kan jag gå vidare? Här svarar Harald Strand, författare till LSS-skolan och ordförande för FUB, på läsarens fråga.
Publicerad: 2018-09-19

Anna Barsk Holmbom. Foto: Linnea Bengtsson.

Expertsvar: Vågar vi söka mer assistans – eller riskerar vi att bli av med allt?

Ibland är situationen så akut att man måste ansöka, och då tycker jag att man ska göra det

Vågar vi söka mer assistans i nuläget eller kan det gå så illa att vi kan bli av med all assistans? frågar en orolig förälder till en ung man med autism. Här berättar Anna Barsk Holmbom, ABH Utbildning, om riskerna med att söka utökad assistans.
Publicerad: 2018-09-18

Foto

Hur många har blivit övertalade att det inte är någon mening att fortsätta?

Anna Pella: Vi fick aldrig frågan de första dygnen. Därför hann vi rannsaka oss själva. Och du hann bevisa att du hade livskraft.

”Hur långt ska vi gå?” Jag tror att det är så han säger. Vi trängs i ett trångt rum på barnakuten, läkaren, läkarstudenten, assistenten, du och jag.
Publicerad: 2018-09-18

Foto

Livskvaliteten hos barn med svår funktionsnedsättning ifrågasätts på många sjukhus

Behandlingsbegränsningar på Lilla Erstagården har granskats av TV4:s Kalla fakta. Här är våra artiklar om de etiska frågorna.

TV4:s Kalla fakta har granskat Lilla Erstagården där ett par familjer berättar om att läkare velat sätta in behandlingsbegränsningar för deras barn. Exempel på behandlingsbegränsningar är att avstå från att ge näring och vätska om barnet inte kan äta själv, att inte ge antibiotika vid en lunginflammation eller att inte vårda barnet i respirator.
Publicerad: 2018-09-18

11