Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Annie Lööfs tal i Almedalen var en besvikelse för funktionhinderrörelsen. Foto: Linnea Bengtsson.

Besvikelse över att Annie Lööf inte nämnde funkispolitik

Årets första partiledartal i Almedalen blev en besvikelse för funktionshinderrörelsen. Annie Lööf (C) storsatsade på företagsvänliga förslag, men tappade helt bort funktionshinderfrågorna. På twitter var de negativa reaktionerna omedelbara.


Publicerad: 2015-06-28

Alla riksdagspartier möts för debatt om jobben för personer med funktionsnedsättningar.

Temperaturen stiger inför debatten ”Vägen till arbete” 30 juni

UPPDATERAD. Hur blir det med jobben för personer med funktionsnedsättningar? Tisdag den 30 juni ger fem kvinnor och tre män, som representanter för samtliga riksdagspartier, besked när Föräldrakraft anordnar debatten Vägen till arbete i Almedalen.


Publicerad: 2015-06-29

- Det här är en milstolpe och något som Dyslexiförbundet kämpat för i många år, säger Bengt-Erik Johansson, Dyslexiförbundet.

Stora förhoppningar kring läsa- och skrivagarantin

Förhoppningarna är stora kring regeringens utlovade läsa-, skriva- och räknagaranti. – Vi utgår från att garantin fokuserar på barn som har särskilt svårt, säger Bengt-Erik Johansson, Dyslexiförbundet FMLS.


Publicerad: 2015-06-17

Lena Helgesson berättar levande och engagerande om svårigheterna som mamma till ett barn med funktionsnedsättning. Foto: Linnea Bengtsson.

Jag var supermamman – men inombords på väg att gå sönder

I höst kommer Lena Helgessons bok om livet som mamma till Jonas Helgesson

Hon är mamma till författaren, komikern och artisten Jonas Helgesson. I september utkommer boken ”CP-barnet – kampen, sorgen, glädjen” där Lena Helgessons öppenhjärtigt berättar om livet som mamma till ett barn med funktionsnedsättning. Föräldrakrafts Helen Adolfsson har intervjuat henne inför boklanseringen.


Publicerad: 2015-07-06

Tipsa oss om bra LSS-verksamheter!

Ledare ur Föräldrakraft nr 4, 2015.

Nu är vi igång med att utse ”Bästa LSS-kommun”. Under våren drog vi upp planerna för det nya priset, som utlyst av Föräldrakraft, Dagens Omsorg och ABH Utbildning & Rådgivning.


Publicerad: 2015-08-15

Kampen mot cancern gjorde Aron delvis förlamad, men  han har valt att inte styras  av motgångarna i livet. Foto: Linnea Bengtsson.

Aron Anderson – ambassadör för rörelse

Intervju med Aron Anderson inför LidingöRullet och LidingöRuset i september. Ur Föräldrakraft nr 3 (utgiven i maj 2015).

Han har cyklat till Paris med armcykel, är den förste att ha bestigit Kebnekaise med rullstol och nu senast genomförde han en svensk klassiker på under 24 timmar. Nu vill Aron Andersson inspirera unga att hitta glädjen i idrott som ambassadör för Lidingörullet och Lidingöruset.


Publicerad: 2015-08-04

maria_johansson574.jpg

”Det är ett slag i ansiktet på oss alla”

Funktionshinderorganisationer rasar mot kommunalt beslut i Örebro

Kampen för en teckenspråkig förskola i Örebro har nu växt till en landsomfattande storm.
– Det får vara slut på bakslag i svensk funktionshinderpolitik nu, säger Lika Unikas ordförande Maria Johansson.


Publicerad: 2015-06-17

I huvudet på en LSS-handläggare. Anna Ekermo Henriksson har arbetat med alla grupper inom LSS-området men har just nu fokus på barn. Foto: Trine Nyberg.

Vad händer när man inte orkar vara anhörig längre?

TEMA ANHÖRIG. Att vårda en anhörig tär på hälsan. Ju mer omsorg man ger desto större är hälsorisken. Mest utsatta är anhörigvårdare i åldern 30–44 år och de som tar hand om ett barn eller sin partner. Vad händer den dag man blir sjukskriven eller inte orkar längre?


Publicerad: 2015-08-12

Gabriel Wikström. Foto: Linnea Bengtsson.

Bortglömda barn ska äntligen få bättre stöd

Barn som föds med skadar av alkohol och droger ska få bättre stöd i framtiden. Det hoppas folkhälsominister Gabriel Wikström. Han har gett SBU i uppdrag att granska området för att öka kunskapen.


Publicerad: 2015-08-14

111