Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

anhorigriksdagen-150506-0740-700.jpg

”Nu vill vi se konkreta åtgärder – en bra plan räcker inte”

Premiär för nya ledningen på Anhörigriksdagen 2015

– Nu vill vi se konkreta åtgärder. Anhörigriksdagen i Varberg samlade 450 deltagare den 5-6 maj 2015. En av dessa var Ann-Marie Högberg, ny ordförande för Anhörigas riksförbund, som inte tänker nöja sig med vackra ord.
Publicerad: 2015-05-06

Snart kan Celina få rätt vård

Ur Tema Vård i Föräldrakraft nr 3, 2015.

För att Celina ska kunna bo med sin familj har hennes föräldrar inrättat ett minisjukhus i sitt hem, och mamma Katarina drömmer om att ha dygnet-runt-tillgång till ett specialiserat jourläkarteam som kan erbjuda hemsjukvård. Nu deltar hon i ett projekt som hon hoppas ska leda till att Celina snart kan få rätt vård.


Publicerad: 2015-05-21

Sandra Derbring, DART. Foto: Linnea Bengtsson.

5 smarta lösningar

Ur Tema Kommunikation i Föräldrakraft nr 3, 2015.

För den som har svårt att kommunicera finns idag många lös­ningar att välja mellan. Det man oftast hör talas om är surfplattor och appar. För många kan det vara svårt att veta vilka appar som passar för olika behov, på vilket sätt man bäst kan använda dem och hur man kan göra surfplattorna tillgängliga.


Publicerad: 2015-05-18

Det outsagda handlar om att identifiera vilka ämnen som förblir outsagda inom familjen. Foto: Anna Pella.

Hon vill få syn på det outsagda

Ur Tema Psykisk hälsa i Föräldrakraft nr 3, 2015.

Både barn och föräldrar skyddar varandra från jobbiga sanningar, och redan vid tre, fyra års ålder kan man känna när ens föräldrar undviker ett samtalsämne. Det outtalade skapar mycket onödig oro, menar Ann-Marie Stenhammar, som leder projektet ”Det outsagda mellan barn och föräldrar ”.


Publicerad: 2015-05-11

Från vänster: Anna-Lena Thornberg, Maria Östby, Lars Berge Kleber och Björn Brunnberg.

Personer från särskolan går alltför ofta mot en sysslolös framtid

Sverige ligger långt efter flera andra länder när det gäller högre utbildning för unga som har gått särskolan. Ska vi sträva efter jämlikhet behöver alla få möjligheten att välja sin framtid. Låt oss skapa det alternativ som idag saknas, skriver Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro i denna debattartikel.


Publicerad: 2015-05-08

Moa Johansson, student på Riksgymnasiet för rörelsehindrade, praktiserade på mässan. En av praktikanternas uppgifter var att informera mässbesökarna och dela ut mässtidningen. Foton: Linnea Bengtsson.

Hyllad mässa!

Leva & Fungera i Göteborg i april blev en stor framgång med totalt 14 080 besökande och medverkande, en rejäl ökning jämfört med 2013 års mässa.


Publicerad: 2015-05-11

Omslag till Föräldrakraft nr 3, 2015

Läs den digitala versionen av Föräldrakraft nr 3, 2015 redan idag

Du som är prenumerant på Föräldrakrafts papperstidning kan nu läsa nr 3, 2015 i digital version. Denna 92-sidiga utgåva har en högaktuell intervju med Aron Anderson. Vidare finns stora teman om vård, kommunikation & kognition samt Almedalen.


Publicerad: 2015-05-13

På lördag är det dags för melodifestivalen i Kalmar. Foto: Stina Felter

Stor melodifestival intar Kalmar

Musikschlaget är den rikstäckande melodifestivalen som lyfter fram artister med funktionsnedsättning. På lördag tävlar tio bidrag i Kalmar om en plats i den stora finalen i november.


Publicerad: 2015-05-15

Ann-Marie Begler.

“Särskilda undervisningsgrupper får inte bli slentrian”

Elever som behöver få undervisning i en särskild undervisningsgrupp ska också få det – men det får inte ske slentrianmässigt.
Det beskedet ger Ann-Marie Begler, generaldirektör Skolinspektionen, som svar på kritiken från föräldranätverket Barn i behov.


Publicerad: 2015-04-13

124