Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Tina Sjölander Värmfors ångrar inte att hon bytte arbetsplats från kommunal grundskola till Valjevikens folkhögskola. Foto: Anders Lindström.

Här får Tina chansen att tänka ”utanför lådan”

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 6, 2014.

Tina Sjölander Värmfors är SO-lärare på Valjeviken sedan drygt ett år. Tidigare har hon arbetat i den kommunala grundskolan.


Publicerad: 2014-12-05

Foto 1: Privat, Foto 2: Anna Pella.

Nu får Dennis en rikare fritid

Ur Tema Habilitering i Föräldrakraft nr 1, 2015.

Under större delen av uppväxten har Dennis och hans mamma försökt hitta roliga fritidsaktiviteter som passar honom. Men i hemtrakten runt Västervik är utbudet snålt. När Kalmar läns landsting nu öppnar en utlåningsverksamhet för fritidshjälpmedel öppnas nya möjligheter för en rikare fritid.


Publicerad: 2015-01-12

Tre unga som växer i skolan

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 6, 2014.

Olle Mathiasson har just haft en väl genomförd redovisning inför klassen, Hannah Garenberg och Erica Jönsson har varit och övat på ett musikaliskt potpurri när vi träffar de tre eleverna mellan ett par lektioner på Valjeviken. Att de trivs på skolan behöver vi inte tvivla på, även om Olle gläds åt en just väntande ledighet.


Publicerad: 2014-12-05

Energitjuvarna!

Krönika ur Föräldrakraft nr 1, 2015.

Jag heter Johan Klinthammar och jobbar som föreläsare, personlig assistent och som egen arbetsgivare för min sons assistans.


Publicerad: 2015-01-09

Tommy Lignell tränar hårt för att utvecklas. Hans stora mål är EM 2016 och VM 2018. Foto: Linnea Bengtsson.

Zlatan tog Tommy och hans lag till Brasilien

Intervju ur Föräldrakraft nr 1, 2015.

Från Botkyrka till Brasilien. Tack vare Zlatans sponsring fick Tommy Lignell uppleva fotbolls-VM tillsammans med ”Det okända landslaget”. – Det är skitkul med uppmärksamheten. Nu tror jag att fler vill försöka komma med i landslaget, säger Tommy.


Publicerad: 2015-01-12

lyssnafk1406.jpg

Lyssna på Föräldrakraft nr 6, 2014

Idag släpps ljudversionen av Föräldrakraft nr 6, 2014 som utkommer som papperstidning i december.


Publicerad: 2014-12-03

”Jätteroligt och jättesmickrande”, säger Erik Ohlson (t.h.) som tillsammans med Christian Bremer fick ta emot Lilla Polhemspriset.

Lilla Polhemspriset för rullstol till u-länder

En enkel och robust rullstol som kan fungera även i u-ländernas kåkstäder där underlaget ofta är allt annat än asfalt. Det var Christian Bremer och Erik Ohlsons examensarbete på civilingenjörsutbildningen. Ett arbete som skulle kunna komma till glädje för många miljoner människor.


Publicerad: 2014-12-01

Det görs inga inträdesprov, men ett levande musikintresse är ett villkor för att gå  allmän kurs med inriktning musik/hälsa. Foto: Anders Lindström.

Skolan där man utvecklas som människa

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 6, 2014.

Att få nya kunskaper är en god sak i sig, men att samtidigt utvecklas som människa är ett ännu viktigare mål på folkhögskolan Valjeviken i Sölvesborg. Eric Sandström är biträdande rektor och skolchef: ”Det finns inget vackrare än att se människor som växer”, förklarar han glädjen med att arbeta på Valjeviken.


Publicerad: 2014-12-05

Foto: iSTOCK.

Guide om tidigt samspel: När naturen sätts ur spel

Ur ny artikelserie Baby & barn i Föräldrakraft nr 1, 2015.

Det intuitiva samspelet mellan ett nyfött barn och dess föräldrar kan sättas ur spel om barnet föds med en funktionsnedsättning. Föräldrakraft har tillsammans med psykoterapeuten Monica Hedenbro sammanställt 12 frågor och svar om vad som är viktigt att tänka på för att öka förutsättningarna för föräldrar och barn att mötas.


Publicerad: 2015-01-09

128