Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

- Åtgärdsgarantin får inte fastna i prestige, säger utbildningsminister Gustav Fridolin som utlovar ett omarbetat förslag under våren. Foto: Linnea Bengtsson.

Fridolin lovar att titta på nytt stöd till felplacerade elever

Utbildningsminister Gustav Fridolin tar snart ställning till vilket stöd som kan ges till ungdomar som blivit felplacerade i särskolan. – Jag förstår hur oerhört nedslående det måste vara för eleverna och deras anhöriga, säger Fridolin till Föräldrakraft.
Publicerad: 2014-11-14

De satsar extra på de svagaste skolorna. Skolinspektionens Ann-Marie Begler och utbildningsminister Gustav Fridolin är överens om att det är där satsningar gör störst nytta. Och enskilda skolor kan vända snabbt, anser de. Foto: Linnea Bengtsson.

”Svaga skolor kan snabbt få bättre resultat”

Staten måste ta mer ansvar för utvecklingen i skolan. Den slutsatsen drar utbildningsminister Gustav Fridolin efter att på fredagen ha tagit emot Skolinspektionens nya femårsrapport.


Publicerad: 2014-11-14

Martin Ingvar. Foto: Linnea Bengtsson.

Diagnos eller bråkstake? Alla har rätt att lyckas

Intervju publicerad i Föräldrakraft nr 2, 2014.

Även om man har särskilda behov så gäller samma pedagogiska principer som för vilken unge som helst – att få möjlighet att lyckas. Men det ska inte hänga på föräldrarna, det är inte jämlikt, säger Martin Ingvar, hjärnforskaren som vill se en skola som möter varje barns behov.
Publicerad: 2014-11-13

Jonas Franksson, Stil, är mycket kritisk till brister i ISF:s rapport om konsekvenserna av assistansindragningar. Foto: Linnea Bengtsson.

”ISF:s rapport styrdes av regeringen”

Rapporten anses skönmåla verkligheten för enskilda som fått assistansen indragen

Viktig information om konsekvenser av indragningar av personlig assistans togs inte med.
Istället lät sig statliga ISF styras av socialdepartementet och politiker på jakt efter besparingar.
Det medgav Helene Höög, ansvarig för ISF:s senaste rapport om personlig assistans, vid en debatt på måndagen.


Publicerad: 2014-11-17

Skolverket prutar kraftigt på bidragen till läxhjälp

De statliga pengarna till läxhjälp räcker inte. När Skolverket fördelade höstens läxhjälpsbidrag tvingades skolor och läxhjälpsföreningar till kraftiga prutningar.
Nu måste skolorna se över hur man använder läxor. En bra läxa ska inte kräva att eleven får hjälp för att klara av den, anser Skolverket.


Publicerad: 2014-11-19

Föräldern Evalena Helin (till vänster) och Therese Karlberg, Försäkringskassan.

”Äntligen har vi fått lugn – då slår arbetstidsregler sönder tryggheten”

Nya arbetstidsregler hotar att slå sönder tryggheten för familjer som har barn med stora assistansbehov.
– Våra assistenter kommer att vara på jobbet 160 timmar men bara få betalt för 124 timmar och ingen möjlighet att arbeta mer, säger föräldern Evalena Helin.


Publicerad: 2014-11-11

Forskargruppen i Halmstad. Foto: Anna Pella.

Att missa skolan är också att missa rasten

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 6, 2014.

En forskargrupp i Halmstad har fångat upp Linas önskan om att träffa andra med liknande erfarenheter, och håller nu på att bygga en virtuell skolgård för barn som vistas mycket på sjukhus.


Publicerad: 2014-11-05

År 2014 umgås rullstolsburna med gående personer. Det betyder att det måste finnas utrymme för ALLA att kunna välja plats på ett bra sätt, skriver Anneli Khayati. Foto: Anna Pella.

När vi ska boka biljetter får gemenskapen sig en rejäl törn

KRÖNIKA. Kulturminister Alice Bah är nog en minister med lite nytänk. En minister med lite skinn på näsan. Kanske inte som framstående politiker, men av livet. Någon som faktiskt vill stå lite mer för hela den där ”alla-ska-vara-med”-grejen, skriver Anneli Khayati i denna krönika.


Publicerad: 2014-11-02

- Vi gör en gemensam ansträngning för att sprida aktuell kunskap så att fler barn och vuxna med adhd ska få stödinsatser och behandling som gör att deras vardag fungerar bättre, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.

Myndigheter vill satsa mer på kunskap än läkemedel vid adhd

Ett nytt samlat kunskapsstöd om adhd lanseras av Socialstyrelsen och fyra andra myndigheter idag. Ett syfte är att tidigt göra pedagogiska och psykosociala insatser innan man erbjuder läkemedelsbehandling.


Publicerad: 2014-10-28

133