Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Foto: Staffan Renlund.

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk

När jag berättade för mamma att jag skulle skriva en text till den här boken sa hon direkt ”Du ska väl inte skriva om sex?”.

Boken ”Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk” kom ut 2004 på Rädda Barnens förlag. Det nya då, för tio år sedan, var att här hördes för första gången de ungas egna röster. Det fanns berättelser från föräldrar, det fanns böcker för de professionella men Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk var första gången som unga själva formulerade sina egna berättelser om livet med muskelsjukdom.


Publicerad: 2014-12-05

Vera och Elina är sysslingar.

Varför kan Ankan inte röra på fingrarna?

Krönika ur Föräldrakraft nr 6, 2014.

Min lilla syssling Vera, fem år gammal, har frågat mycket om min mamma, men tidigare mest nöjt sig med att mamma inte röra på sig, så är det bara. Ju äldre hon blir, desto mer ingående blir frågorna.

Hennes mamma Nina och min mamma Annika, av sina barndomskompisar kallad Ankan, är kusiner och växte upp som grannar och bästa vänner.


Publicerad: 2014-12-05

andreas-engbrethsen-700.jpg

Att lyckas med det o-möjliga

Krönika ur Föräldrakraft nr 6, 2014.

Vi genomförde världens största orienteringstävling. Mitt i sommarvärmen var det plötsligt bara två minuter kvar till vår start i O-ringen 2014. Vi var två ledsagare som tillsammans med Jörgen stod beredda vid start­fållan.


Publicerad: 2014-12-05

Marit Sundin uppfann AddSeat år 2010, nu belönas hon som Årets uppfinnarkvinna.

Full fart för årets uppfinnarkvinna

Marit Sundin har utsetts till ”Årets uppfinnarkvinna 2014”. Hon får utmärkelsen och prissumman på 75 000 kronor för sin uppfinning AddSeat, en säker och bekväm höj- och sänkbar sits till gyrostyrda fordon.


Publicerad: 2014-12-02

Omslag till Föräldrakraft nr 1, 2015

Läs den digitala versionen av Föräldrakraft 1, 2015 redan idag

Du som är prenumerant på Föräldrakrafts papperstidning kan nu läsa nr 1, 2015 i digital version.


Publicerad: 2015-01-01

- Åtgärdsgarantin får inte fastna i prestige, säger utbildningsminister Gustav Fridolin som utlovar ett omarbetat förslag under våren. Foto: Linnea Bengtsson.

Fridolin lovar att titta på nytt stöd till felplacerade elever

Utbildningsminister Gustav Fridolin tar snart ställning till vilket stöd som kan ges till ungdomar som blivit felplacerade i särskolan. – Jag förstår hur oerhört nedslående det måste vara för eleverna och deras anhöriga, säger Fridolin till Föräldrakraft.
Publicerad: 2014-11-14

De satsar extra på de svagaste skolorna. Skolinspektionens Ann-Marie Begler och utbildningsminister Gustav Fridolin är överens om att det är där satsningar gör störst nytta. Och enskilda skolor kan vända snabbt, anser de. Foto: Linnea Bengtsson.

”Svaga skolor kan snabbt få bättre resultat”

Staten måste ta mer ansvar för utvecklingen i skolan. Den slutsatsen drar utbildningsminister Gustav Fridolin efter att på fredagen ha tagit emot Skolinspektionens nya femårsrapport.


Publicerad: 2014-11-14

Föräldern Evalena Helin (till vänster) och Therese Karlberg, Försäkringskassan.

”Äntligen har vi fått lugn – då slår arbetstidsregler sönder tryggheten”

Nya arbetstidsregler hotar att slå sönder tryggheten för familjer som har barn med stora assistansbehov.
– Våra assistenter kommer att vara på jobbet 160 timmar men bara få betalt för 124 timmar och ingen möjlighet att arbeta mer, säger föräldern Evalena Helin.


Publicerad: 2014-11-11

Barn som blivit svikna av vuxna i sin närhet måste snabbt få stöd av samhället, säger Annicka Lang

Rapport: Inför barnombud som kan ge stöd när kommunerna brister

Många kommuner genomför inte barnutredningar inom de fyra månader som lagen kräver. ”Inför barnombud som kan ge stöd till de barn som är i kontakt med socialtjänsten”, föreslås i 2014 års Barnbarometer från Humana.


Publicerad: 2014-11-19

134