Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Här kommer lite Föräldrakraft

Ledare ur Föräldrakraft nr 6, 2014.

En ovanligt varm dag i slutet av oktober fällde vi ihop våra laptops, fyllde bilen med tidningar och gav oss ut på vägarna i Stockholms län. Färden gick till habiliteringar och sjukhus som ofta tar emot barn med funktionsvariationer.


Publicerad: 2014-11-05

- Vi gör en gemensam ansträngning för att sprida aktuell kunskap så att fler barn och vuxna med adhd ska få stödinsatser och behandling som gör att deras vardag fungerar bättre, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.

Myndigheter vill satsa mer på kunskap än läkemedel vid adhd

Ett nytt samlat kunskapsstöd om adhd lanseras av Socialstyrelsen och fyra andra myndigheter idag. Ett syfte är att tidigt göra pedagogiska och psykosociala insatser innan man erbjuder läkemedelsbehandling.


Publicerad: 2014-10-28

Karin Stenström, projektledare på SBU, presenterade dyslexirapporten på Dyslexidagarna i Malmö tidigare i år. Nu förtydligar SBU budskapet: De metoder och verktyg som finns SKA användas.

SBU om dyslexi: Viktigt att barn utreds och får hjälpmedel

SBU förtydligar nu att myndigheten INTE vill stoppa vare sig diagnostiska tester eller hjälpmedel för elever som har dyslexi.
– I väntan på bättre kunskap om metoderna är det viktigt att barn med misstänkt dyslexi utreds med de tester som finns och att de får tillgång till verktyg som de behöver för att klara sin skolgång, skriver Susanna Axelsson och Karin Stenström, SBU.


Publicerad: 2014-11-27

Sören Olsson skriver krönikor i varje nummer av Föräldrakraft.

Förändring sker i små steg

Sören Olssons krönika i Föräldrakraft nr 6, 2014.

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra någonting. Ibland får jag påminna mig själv om att alla stora förändringar föds genom betydligt mindre förändringar, skriver Sören Olsson i en ny krönika i Föräldrakraft.


Publicerad: 2014-11-30

assistanstemauppslag.jpg

Att välja rätt assistansanordare

Assistansguide ur Föräldrakraft nr 1, 2015.

Hur ska man tänka när man väljer anordnare? Spelar det verkligen så stor roll? Är brukarkooperativ bättre än privata anordnare eller tvärtom? Hur gör man om man vill byta anordnare? Föräldrakraft har frågat assistansförmedlaren Oskar Andersson som dagligen hjälper assistansanvändare att hitta rätt i assistansdjungeln.


Publicerad: 2014-12-01

”Jag fick läsa och göra berättelser som jag sedan skrev ned. Det var roligt. Jag fick säga ord och tal baklänges. Och göra fruktsallad. Jag vill gärna åka hit igen.” säger Lorin. Foto: Anna Pella.

Här får Lorin stöd att komma tillbaka

Ur Tema Habilitering i Föräldrakraft nr 1, 2015.

Föräldrakraft har tittat in hos rehabiliteringsteamet på Folke Bernadotte regionhabilitering i Uppsala. Här har Lorin Ali Suleiman, 9, och hennes föräldrar precis tillbringat en tvåveckorsperiod för att hitta sätt att hantera den synnedsättning och de kognitiva svårigheter som uppstått i samband med hennes hjärntumör.


Publicerad: 2014-12-01

Jonas Wik.

”Allt vände när jag fick vara den jag är”

Ur Tema Arbete i Föräldrakraft nr 5, 2014.

”Här fick jag första gången frågan vad jag ville göra, mer än det jag borde göra. Jag sa rakt ut: Jag vill berätta och dela med mig av min historia.” Så beskriver Jonas Wik det som hände när han fick chansen att arbeta inom Fyris i Uppsala.


Publicerad: 2014-10-05

Fredrik Larsson. Foto: Stina Johansson.

Läs och hör vilket scoop!

Ur Tema Arbete (Daglig verksamhet) i Föräldrakraft nr 5, 2014.

Läs och hör i Umeå firar i dagarna tio års jubileum. Här får vi följa med till ett medielandskap där teknik och humor står i centrum.


Publicerad: 2014-10-05

Barn som blivit svikna av vuxna i sin närhet måste snabbt få stöd av samhället, säger Annicka Lang

Rapport: Inför barnombud som kan ge stöd när kommunerna brister

Många kommuner genomför inte barnutredningar inom de fyra månader som lagen kräver. “Inför barnombud som kan ge stöd till de barn som är i kontakt med socialtjänsten”, föreslås i 2014 års Barnbarometer från Humana.


Publicerad: 2014-11-19

145