Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Wilmas framtid är oviss då man vet väldigt lite om hennes diagnos. Men att hon kommer behöva någon form av assistans hela livet är säkert. Foto: Linnea Bengtsson.

”Vi visste inte att vi kunde söka assistans för Wilma”

Ur Tema Personlig assistans i Föräldrakraft nr 1, 2014.

Wilma, 3 år, i småländska Älmhult, har en ovanlig diagnos som innebär att hon behöver ständig tillsyn och hjälp. Ändå fick föräldrarna inte information om att de kunde söka personlig assistans. Inte förrän en kompis till en kompis tipsade.


Publicerad: 2014-01-18

Sara hoppas att  det är slutbråkat med kommunen  nu – och ser fram emot sommarens kollo. Foto: Linnea Bengtsson.

Kommunen försökte stoppa Saras kollo

Ur Tema Kollo & resor i Föräldrakraft nr 1, 2014.

Hon utsågs till lägrets solstråle. Och visst är Sara en glad och positiv tjej. Men en sak gör henne riktigt arg: Det krävdes två överklaganden och 1,5 års strid för att få rätt att åka på läger.


Publicerad: 2014-01-10

Katarina Lindström.

Ovanliga spädbarnsproblem

Ur Baby- och barnspecialen i Föräldrakraft nr 1, 2014.

Att få besked om att ens nyfödda barn har en hjärnskada leder ofta till att man som förälder hamnar i chock och kan ha svårt att se hur saker hänger ihop. Här svarar barnläkaren Katarina Lindström på Astrid Lindgrens barnsjukhus på frågor om ovanliga spädbarnsproblem.
Publicerad: 2014-01-10

Var fjärde förlorar kommunal assistans varje år

Att många brukare förlorar sin kommunala personliga assistans oroar Socialstyrelsen. Analyser visar att 23–27 procent av brukarna förlorar sin kommunala assistans varje år och de flesta får inga andra insatser.


Publicerad: 2014-02-03

Alexeys muskelsjukdom gör att han behöver hjälp att hosta upp slem och läkare tror att det är livsfarligt för honom att utvisas till Ryssland.

Alexey hotas fortfarande av livsfarlig utvisning

Ska Sverige skicka barn i döden? Den frågan ställer flera organisationer i ett öppet brev till migrationsminister Tobias Billström. Bakgrunden är att 13-årige Alexey fortfarande hotas av utvisning trots att han lider av en svår sjukdom.


Publicerad: 2014-02-03

Fler kan komma i arbete om arbetssökande själva får bestämma målen.

Försöksprojekt ger svar: Så kan fler få jobb

Hur ska fler personer med psykisk funktionsnedsättning få bättre chanser till jobb? För fem år sedan satsade regeringen 35 miljoner på att få svar. Nu har resultatet kommit.


Publicerad: 2014-02-04

Ett namnbyte kan ge den injektion vi behöver för att höja kompetensen och respekten för funktionsnedsättningen, skriver Jesper Hållén i sin debattartikel.

Ingen människa är utvecklingsstörd

Utvecklingsstörning bör byta namn till kognitiv funktionsnedsättning, anser Jesper Hållén

Det är dags att lyfta fram personer med kognitiv funktionsnedsättning och rätten till insatser och stöd som är anpassat till den enskildes behov, skriver Jesper Hållen, Törngårdens autismcenter, i denna debattartikel.


Publicerad: 2014-02-04

Orättvis habilitering kritiseras av Socialstyrelsen

Socialstyrelsen är kritisk till de stora regionala skillnaderna inom habiliteringen för barn och unga. Skillnaderna beror bland annat på regionala prioriteringar och resurstilldelningar.


Publicerad: 2014-02-03

Socialstyrelsen kräver bättre information om stöd och rättigheter

Kommunernas information till personer med funktionsnedsättningar är bristfällig. Anpassad och lättillgänglig information måste nu prioriteras högre, anser Socialstyrelsen.


Publicerad: 2014-02-03

164